Kot je pojasnil Van der Bellen, je po pogovorih z vodji strank v minulih dneh dobil občutek, da bo ÖVP lahko sestavila novo vlado. Kurz bo zdaj imel koalicijske pogovore s predsedniki ostalih parlamentarnih strank. Vodja ÖVP lahko oblikuje tri različne koalicije iz dveh strank, ki bi v parlamentu imele trdno večino. Njegova stranka se lahko poveže bodisi s socialdemokrati (SPÖ), Zelenimi ali znova s svobodnjaki (FPÖ). Neos pa je lahko kvečjemu tretja koalicijska stranka.

33-letni Kurz je tako danes že drugič prejel mandat za sestavo vlade. Avstrijski kancler je bil namreč že med decembrom 2017 in majem letos, ko je njegovo vlado odnesla afera Ibiza.

Kurz je že pred dnevi napovedal, da se bo o oblikovanju koalicije pogovoril z vsemi strankami, a se pojavljajo ugibanja, da bo najverjetneje sodeloval z Zelenimi.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah 29. septembra je ÖVP osvojila 37,5 odstotka glasov, Zeleni pa so s 13,8-odstotno podporo ponovno vstopili v parlament.

Največji poraz so utrpeli socialdemokrati (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ). SPÖ je podprlo 21,2 odstotka volivcev, FPÖ pa 16,2 odstotka. Pred dvema letoma je SPÖ dobila okoli 27 odstotkov glasov, FPÖ pa okoli 26 odstotkov. Vstop v parlament je uspel še liberalni stranki Neos z 8,1 odstotka glasov.