Nemški notranji minister svari

Se nam obeta še večji begunski val kot leta 2015?

J.P./STA
6. 10. 2019, 20.33
Deli članek:

Nemški notranji minister Horst Seehofer je pozval EU, naj bolje podpre Turčijo in se s tem izogne morebitni novi begunski krizi. Če ne bo storila ničesar, bi bil lahko begunski val, ki bi pljusknil v Evropo, še večji kot pred štirimi leti, je posvaril.

Reuters
Horst Seehofer

"Turčija opravlja veliko delo pri sprejemanju beguncev," je poudaril Seehofer za nemški časnik Welt am Sonntag. "Bolje moramo pomagati našim partnerjem pri nadzoru zunanjih meja EU. Predolgo smo jih puščali same," je dejal. "Če tega ne bomo storili, bomo priča begunskemu valu, kakršnega smo doživeli leta 2015, morda pa celo večjemu," je posvaril.

Seehofer se je za evropsko solidarnost na področju migracij zavzel že med nedavnima obiskoma v Ankari in Atenah, saj to po njegovem prepričanju koristi vsem, ne le Grčiji in Turčiji.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je ta teden sporočil, da se je v septembru število migrantov, ki so v Grčijo iz Turčije prispeli po morju, povečalo na 10.258. To je največja mesečna številka od leta 2016 sklenjenega dogovora med Turčijo in Evropsko unijo o omejitvi toka migrantov.