Bolje bi ga morali nadzorovati

Po napadu na pariške policiste francoski notranji minister priznal napake

J.P./STA
6. 10. 2019, 19.15
Posodobljeno: 6. 10. 2019, 19.19
Deli članek:

Francoski notranji minister Christophe Castaner je po četrtkovem napadu na pariške policiste danes priznal, da bi morala policija bolje nadzorovati uslužbenca pri pariški policiji, preden je zabodel štiri policiste.

Profimedia
Christophe Castaner

Kot je dejal minister za televizijo TF1, je v zvezi s tem primerom več očitnih šibkih točk pri ravnanju policije.

Računalniški strokovnjak Mickael Harpon je v četrtek z nožem ubil štiri kolege na pariški policijski postaji. Policisti so ga v obrambi ubili na dvorišču zgradbe.

Kot je v soboto pojasnilo protiteroristično tožilstvo, je imel 45-letni Harpon stike s člani salafističnega gibanja in da je zagovarjal napade v imenu islama.

Še v petek je francoska vlada navedla, da ni znakov, da bi bil napadalec skrajnež, Castaner pa je trdil, da pri računalniškem strokovnjaku pred napadom niso opazili nobenega opozorilnega znaka. Potem, ko se je izkazalo, da njegove navedbe ne držijo, se je na ministra vsul plaz pozivov k odstopu.

Danes je Castaner priznal, da so kolegi na Harpona postali pozorni že leta 2015, ko je v pogovorih branil napadalca na francoski satirični tednik Charie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. A nihče od njih proti kolegu ni podal uradne prijave. "V njegovi osebni kartoteki ni bilo ničesar, kar bi nakazovalo, da bi lahko bil radikaliziran. Če bi obstajal kakršen koli znak, bi se temu morda lahko izognili," je danes dejal minister.

Castaner bo moral v zvezi z napadom na policiste v torek nastopiti pred parlamentarno komisijo za obveščevalne dejavnosti. "Skušali bomo ugotoviti za kakšne napake je šlo," je danes pojasnil predsednik komisije Christian Cambon.