Ukrajinski škandal

Proti Trumpu že drugi žvižgač

J.P./STA
6. 10. 2019, 19.10
Posodobljeno: 6. 10. 2019, 19.12
Deli članek:

V povezavi s spornim telefonskim pogovorom ameriškega predsednika Donalda Trumpa z ukrajinskim kolegom se je sedaj oglasil še en žvižgač. Žvižgač, ki prihaja iz obveščevalnih krogov, je iz prve roke seznanjen z nekaterimi navedbami, ki so bile omenjene v prijavi prvega žvižgača.

Reuters
Donald Trump

Žvižgač, ki ga opisujejo kot obveščevalca, ima informacije iz prve roke glede določenega dogajanja v zvezi s telefonskim pogovorom med Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Žvižgač je o tem že govoril z generalnim inšpektorjem obveščevalnih dejavnosti, je za ameriško televizijo ABC danes dejal njegov odvetnik Mark Zaid, ki zastopa tudi prvega žvižgača, povezanega z omenjenim škandalom.

Škandal v zvezi s telefonskim pogovorom, v katerem je Trump Zelenskega prosil za uslugo glede preiskave sina Josepha Bidna, ki je v vodstvu med demokratskimi predsedniškimi kandidati za volitve 2020, je izbruhnil septembra, potem ko so v javnost prišle informacije o prijavi doslej neimenovanega žvižgača v zvezi s tem.

Trumpu, ki je uslugo povezal s finančno pomočjo Ukrajini, zaradi teh izjav grozi ustavna obtožba. Trump je sicer prijavo prvega žvižgača označil za "povsem netočno".

Predsednik se je na najnovejše poročanje o novem žvižgaču že odzval na Twitterju. "Prvi takoimenovani 'žvižgač' z informacijami iz druge roke je moj telefonski pogovor razumel skoraj povsem napačno (...) in sedaj prihaja še en 'žvižgač' iz globoke države, prav tako z informacijami iz druge roke."

Demokrati v predstavniškem domu ameriškega kongresa so proti Trumpu zaradi prijave prvega žvižgača sprožili začetek preiskav za postopek odstavitve predsednika, v angleščini znan kot impeachment.