Preložitev Brexita

Če ne bo dogovora z EU, bo Johnson prosil EU

G.G./STA
4. 10. 2019, 15.05
Posodobljeno: 4. 10. 2019, 15.17
Deli članek:

Odločnost britanskega premierja Borisa Johnsona je kopnela iz dneva v dan.

Profimedia
Boris Johnson

Najnovejše informacije v sagi Brexit. Johnson bo Bruselj zaprosil za preložitev brexita, če do 19. oktobra ne bo dogovora z EU, povzema britanski BBC dokumente, ki jih je vlada posredovala škotskemu sodišču.

Britanski poslanci so prejšnji mesec sprejeli zakon, ki obvezuje Johnsona, da zaprosi za preložitev izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, če do 19. oktobra ne bo sklenjen dogovor z Brusljem. Johnson je kljub zakonu v javnosti večkrat ponovil, da se bo brexit zgodil 31. oktobra z dogovorom ali brez.

Škotsko sodišče trenutno odloča o tem, do katere mere je Johnson obvezan upoštevati omenjeni zakon. Ta zahteva od vlade, da zaprosi Bruselj za preložitev brexita, če britanski parlament do 19. oktobra ne bo potrdil ločitvenega sporazuma.

Johnson je sicer dejal, da "bodo upoštevali zakonodajo in izstopili 31. oktobra" v vsakem primeru. Ob tem pa ni pojasnil, kako namerava doseči cilja, ki se zdita izključujoča, piše BBC.

Med Londonom in Brusljem trenutno potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem novem ločitvenem sporazumu, najbolj sporno je irsko varovalo. London je sicer ta teden predstavil alternativni predlog, ki pa ni naletel na preveč razumevanja.