45-letni IT-jevec

Gluhi spreobrnjenec v islam na pariški policijski postaji pokončal štiri sodelavce, ker je zavračal stike z ženskami

R.T.
4. 10. 2019, 09.13
Posodobljeno: 4. 10. 2019, 19.05
Deli članek:

V včerajšnjem napadu v soseščini notredamske katedrale so umrle štiri osebe.

Profimedia
Po incidentu na sedežu pariške policije, ki stoji blizu katedrale Notre-Dame in drugih turističnih znamenitosti, so zaprli območje.

Toliko življenj francoskih policistov ni v enem dnevu ugasnilo od druge svetovne vojne. Umrli so ženska in trije moški.

Težave z ženskami

Identitet žrtev še niso razkrili.

V islam spreobrnjenega Michaela Harpona (45) je okarala njegova šefica, ker je v delovnem okolju zavračal stike z ženskami, poroča Actu17. Spor z nadrejeno naj bi se vlekel že nekaj časa. Od rojstva gluhi IT-jevec je zato s keramičnim bodalom najprej zabodel njo, nato pa še sodelavce v dveh pisarnah, ki so se vmešali. Ena ženska je huje ranjena. Policisti so napadalca ubili s strelnim orožjem.

Zakaj keramični nož? Ker ga detektorji kovin ne zaznajo.

Aretirali tudi ženo

Harpon, sicer iz Martinika, se je leta 2014 poročil z muslimanko, nato pa se pred rojstvom njunega prvega otroka leta 2018 spreobrnil v njeno vero. Na delovnem mestu je sicer veljal za neproblematičnega, v administraciji policijske postaje je delal od leta 2003. Njegovo ženo Iham so aretirali v njunem domu v blokovskem naselju Gonesse, od sedeža policije v središču Pariza oddaljenem približno 20 kilometrov, ker so okoliščine napada podobne tistim pod pokroviteljstvom Islamske države in Al Kaide.

Soproga napadalca, ki jo zaslišujejo, je po poročanju francoskih medijev opozorila, da je imel njen mož noč pred napadom privide in prisluhe. 

Ni znakov, da je bil pariški napadalec skrajnež

Zaenkrat ni znakov, da je bil napadalec skrajnež, je danes dejala tiskovna predstavnica vlade Sibeth Ndiaye. Posvarila je pred prehitrim sklepanjem, ko je v medijih zaokrožilo, da se je moški, ki so ga policisti v obrambi ubili, pred dvema letoma spreobrnil v islam. "Dejstvo, da je nekdo prestopil v islam, ni avtomatično znak radikalizacije," je dejala Ndiayeva za Franceinfo.

Opozorila je, da je treba trenutno podrobneje preučiti dejstva, kar preiskovalci tudi delajo. Terorističnega motiva zaenkrat še niso izključili, je dodala.

Tudi vodja pariške policije Didier Lallement je pojasnil, da preiskujejo vse možnosti in da še niso izključili nobene hipoteze. Preiskavo je sprva vodilo pariško tožilstvo, kasneje pa jo je prevzelo protiteroristično tožilstvo, so sporočili iz obeh tožilstev.