Svet

Trump Kitajsko in Ukrajino pozval k preiskavi družine njegovega tekmeca

A.S./STA
3. 10. 2019, 19.24
Posodobljeno: 3. 10. 2019, 19.27
Deli članek:

Predsednik ZDA Donald Trump je danes izjavil, da bi morali tako Ukrajina kot Kitajska preiskovati družino njegovega političnega tekmeca Josepha Bidna.

Reuters
"Podobno bi tudi Kitajska morala začeti preiskavo Bidnovih," je prav tako dejal Trump in pri tem obtožil Bidna in njegovega sina Hunterja, ne da bi omenil kakršne koli dokaze.

To je izjavil ne glede na to, da mu grozi ustavna obtožba, ker je podobno od Kijeva že zahteval.

"Menim, da če so iskreni glede tega, bodo začeli veliko preiskavo Bidnovih," je novinarjem pred Belo hišo izjavil Trump. "Rekel bi, predsednik (Volodimir) Zelenski, če bi bil jaz, bi priporočil začetek preiskavo o Bidnovih," je še dodal.

"Podobno bi tudi Kitajska morala začeti preiskavo Bidnovih," je prav tako dejal Trump in pri tem obtožil Bidna in njegovega sina Hunterja, ne da bi omenil kakršne koli dokaze. "Morda boste ugotovili, da obstaja veliko drugih držav, ki sta jih prevarala," je še dejal predsednik ZDA.

Glede začetka preiskave v postopku za odstavitev predsednika ZDA je Trump danes menil, da je "celotna preiskava na majavih tleh".

Trump je sicer v pogovoru 25. julija na prošnjo Zelenskega, da čaka obljubljeni denar oziroma raketne sisteme za obrambo pred rusko agresijo, odgovoril s prošnjo za uslugo - uvedbo preiskave proti Hunterju Bidnu, ki je bil pred leti v nadzornem odboru ukrajinskega podjetja in dobival 50.000 dolarjev kompenzacije na mesec.

V telefonskem pogovoru je Trump omenil tudi ameriško podjetje Crowdstrike. To je podjetje za varnost na spletu, ki so ga demokrati leta 2016 najeli, da najde krivce za vlom v njihov računalniški sistem.

Podjetje je ugotovilo, da so bili to ruski hekerji, ki so s posredovanjem nakradenih informacij v objavo WikiLeaksu pomagali Trumpovi kampanji s škodovanjem kampanji demokratke Hillary Clinton. Enako so ugotovile tudi ameriške obveščevalne agencije in preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Crowdstrike sicer ni strankarsko podjetje, saj so ga za različne potrebe najemali tudi republikanci. Vendar pa je Trumpov odvetnik Rudy Giuliani uspel predsednika prepričati, da bi se izplačalo raziskati teorijo, da se je Ukrajina s sodelovanjem Crowdstrika vpletala v ameriške volitve 2016 na strani Clintonove.

Ameriški mediji danes poročajo, da se je Giuliani o Ukrajini posvetoval med drugim tudi z nekdanjim šefom Trumpove kampanje Paulom Manafortom, ki prestaja več kot sedem let zaporne kazni zaradi korupcije z delovanjem za proruske sile v Ukrajini in davčnih utaj. Manafort ostaja na Trumpovi strani in upa na predsedniško pomilostitev.

Trumpova in Giulianijeva strategija preusmeritve pozornosti na Ukrajino oziroma kamorkoli drugam od s preiskavami potrjenega vpletanja Rusije v volitve 2016 po prepričanju demokratskih preiskovalcev vključuje tudi pravosodnega ministra ZDA Boba Barra in državnega sekretarja Mika Pompea. Barr je po koncu preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016 uvedel preiskavo izvora te preiskave.

Barr in Pompeo sta v iskanju informacij drug za drugim obiskala Italijo, da kaj odkrijeta pri tamkajšnjih obveščevalcih. Trump je po telefonu poklical tudi avstralskega premierja, naj Barru, ki je prevzel vlogo predsednikovega osebnega odvetnika, pomaga pri preiskavi.

Gre za vprašanje, ali se je preiskava začela zaradi prijave britanskega vohuna Christopherja Steela, ki je po naročilu demokratov iskal Trumpove dejavnosti v Rusiji, ali pa zaradi bahanja Trumpovega sodelavca Avstralcem, da jim bo Rusija pomagala z negativnimi informacijami o Clintonovi. Začela se je zaradi obojega.

Prejemanje tuje pomoči v denarni in kakšni drugi obliki za zmago na volitvah je v ZDA po besedah pravosodnega analitika na televiziji Fox News upokojenega newyorškega sodnika Andrewa Napolitana kaznivo dejanje in Trump naj bi ga glede na prepis pogovora z Zelenskim zagrešil. Zato je po Napolitanovem mnenju zaradi pogovora med Trumpom in Zelenskim impeachment več kot utemeljen.

"Predsednika je strah in opleta na vse strani"

Demokratskim preiskovalcem Trump s svojimi izjavami o žvižgaču, ki je opozoril na telefonski pogovor, daje dodaten material za obtožnico ustrahovanja priče, prepovedi udeležbe državnih uradnikov na zaslišanjih pred ustavno obtožbo pa predstavljajo oviranje preiskave. Vsemu temu Trump z javnim pozivom Kitajski, naj preišče posle Hunterja Bidna dodaja novo dimenzijo.

"Predsednika je strah in opleta na vse strani," je dejal šef Bidnove kampanje Cedric Richmond in dodal, da gre pri Kitajski za reprizo Ukrajine, ker ankete kažejo, da ima Biden več podpore od Trumpa.

Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za zunanje zadeve Geng Shuang je sporočil, da so navedbe o tem, da je Kitajska vlada Hunterju Bidnu zagotovila posle v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev, popolnoma brez osnove.

Demokratski kongresniki, ki vodijo preiskave predsednika ZDA, ne uspevajo dohajati vseh Trumpovih dejanj in besed in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je že pozvala kolege, naj se ne pustijo zmesti in ostanejo pozorni na preiskavo ukrajinske afere, saj imajo dokaze za predsednikove prekrške po objavi prepisa telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim na dlani.