Sledijo protiukrepi

Trump ocarinil italijanski sir, škotski viski, francosko vino, ...

G.G./STA
3. 10. 2019, 10.32
Posodobljeno: 3. 10. 2019, 10.39
Deli članek:

ZDA so objavile seznam izdelkov, ki jih bodo z 18. oktobrom ocarinili po 25-odstotni stopnji. Skupno gre za 7,5 milijarde evrov blaga.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Večinoma bodo 25-odstotne carine doletele prehrambene izdelke iz EU, medtem ko bodo evropska letala in deli ocarinjeni po desetodstotni stopnji, kar pa Washington uvaja kljub odločnemu nasprotovanju ameriških letalskih družb.

Ocarinjenih bo več 100 izdelkov iz EU, med njimi italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige, britanski puloverji, kašmir, odeje in volna. Italijani se bodo izognili carinam na njihovo vino, testenine in olivno olje, zato pa bo ocarinjeno francosko vino in olive.

Ocarinjeni bodo tudi keksi, salame, svinjske klobase, maslo in škotski viski. Za zdaj pa je izvzeta čokolada, pa grško olivno olje, zamrznjene ribe in jastogi, peneča vina, keramične ploščice in med drugim tudi helikopterji.

Urad trgovinskega predstavnika napoveduje, da bo carine sproti ocenjeval na podlagi pogovorov z državami EU in pričakuje tudi pogajanja za rešitev spora o subvencijah.

Za trge padec, za Trumpa velika zmaga

Ameriško Združenje prodajalcev posebne hrane, to je tiste, ki je Američani niso sposobni proizvesti, opozarja, da bo prizadetih 14.000 prodajalcev na drobno za to posebno hrano, poleg tega pa še 20.000 drugih prodajalcev na drobno.

Ameriške carine bodo še bolj poslabšale svetovno ekonomijo, kar so v sredo zaznali borzni vlagatelji in osrednji indeksi Wall Streeta so utrpeli velike padce.

Vesel je le "mož carin", to je ameriški predsednik Donald Trump. Ta se je pohvalil, da gre za veliko zmago za ZDA, ki je bila dosežena zaradi njega, ker si uradniki WTO prizadevajo, da bo zadovoljen. Takih zmag menda doslej še ni bilo nikoli v zgodovini, je dejal Trump, ki podobne zmage dosega tudi v trgovinski vojni s Kitajsko, zaradi česar je ameriška predelovalna industrija padla v recesijo.

Povračilni ukrepi EU?

Ta zmaga je po mnenju gospodarskih analitikov in ekonomistov pirova, saj bo EU prisiljena uvesti povračilne ukrepe in morda tudi dodatne carine, ko bo WTO najverjetneje podobno odločila v pritožbi EU zaradi ameriških subvencij Boeingu.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom je po odločitvi WTO dejala, da bo trgovinska vojna škodovala podjetjem in ljudem na obeh straneh Atlantika, prizadela bo svetovno trgovino in širšo letalsko industrijo v občutljivem času. Če bodo ZDA uvedle carine, EU ne bo imela druge izbire kot so protiukrepi, je dodala.