Didier Reynders

Ustavili preiskavo proti belgijskemu komisarskemu kandidatu, ki je bil osumljen korupcije

B.K./STA
27. 9. 2019, 21.08
Posodobljeno: 27. 9. 2019, 21.08
Deli članek:

Belgijsko tožilstvo je danes sporočilo, da je ustavilo preiskavo suma korupcije, ki jo je uvedlo proti belgijskemu kandidatu za evropskega komisarja Didierju Reyndersu. Pojasnili so, da so se tako odločili, ker ni bilo kršitev.

Profimedia
Didier Reynders

"Primer je bil ustavljen, ker ni bilo kršitev," je sporočila tiskovna predstavnica tožilstva Willemien Baert.

Belgijski mediji so sredi meseca poročali, da belgijsko pravosodje preiskuje sum, da je dosedanji belgijski zunanji minister Reynders, vpleten v korupcijo in pranje denarja v Demokratični republiki Kongo. Očitki se nanašajo na gradnjo poslopja belgijskega veleposlaništva v Kinšasi, zakup sedeža policije ter nekatere druge zadeve.

Belgijske oblasti so preiskavo uvedle po izjavah nekdanjega pripadnika belgijske obveščevalne službe, je sporočilo belgijsko državno tožilstvo, ki ni navedlo podrobnosti. Je pa tožilstvo v Bruslju potrdilo, da preiskava poteka.

"Nedvomno gre za izmišljotino zlonamerneža, ki nenehno skuša škodovati," je v odzivu povedal Reyndersov odvetnik John Hendrickx.

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 61-letnemu belgijskemu liberalcu zaupala portfelj za pravosodje, ki vključuje vladavino prava. Tako kot ostale komisarske kandidate Reyndersa čaka zaslišanje pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Zaslišanja bodo potekala od 30. septembra do 8. oktobra.