Temelj za spopad s konservativci

V Franciji podprli pravico do umetne oploditve samskih in istospolno usmerjenih žensk

A.S./STA
27. 9. 2019, 15.20
Deli članek:

Spodnji dom francoskega parlamenta je danes potrdil predlog zakona, ki bo samskim in istospolno usmerjenim ženskam omogočil pravico do umetne oploditve. S tem je bil postavljen temelj za spopad s konservativci, ki opozarjajo, da bi to ustvarilo generacije otrok brez očetov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zaradi zakona, ki ga mora zdaj potrditi še senat, se v Franciji že napovedujejo protesti. Približno 20 konservativnih skupin je za 6. oktober v Parizu pozvalo k shodu proti predlaganim zakonskim spremembam, za katere pravijo, da bodo otroke prikrajšale za očete.

V Franciji imajo trenutno pravico do uporabe metod zunajtelesne oploditve z biomedicinsko pomočjo, znane kot IVF, le heteroseksualni pari, ki iz medicinskih razlogov ne morejo imeti otrok. Predsednik Emmanuel Macron je reformo zakonodaje na tem področju napovedal že pred prihodom na oblast leta 2017.

Francoska narodna skupščina je predlog zakona danes sprejela s 55 glasovi za in 17 proti. Sprejetje zakona so v spodnjem domu parlamenta pospremili z bučnim aplavzom, obenem pa je odločitev že povzročila ogorčenje zagovornikov tradicionalne družine, kar precej nasprotovanja je tudi v Macronovi liberalni stranki Naprej republika. Macron je prejšnji teden priznal, da se zaveda političnega tveganja.

V skladu s predlaganim zakonom, na katerega je bilo v postopku sprejemanja vloženih kar 2500 dopolnil, bo zdravstveni sistem države pokrival stroške postopka za vse ženske, mlajše od 43 let. V skladu z zakonom. Na rojstnem listu otroka lezbičnega para bo namesto "mati in oče" pisalo, da ima otrok "mater in mater". Otrokom, spočetim z darovano spolno celico, bo omogočili, da ugotovijo identiteto darovalca, ko dopolnijo 18 let.

Konservativni časnik Le Figaro je v ponedeljkovem uvodniku zapisal, da reforma "ogroža temelje naše človečnosti". Podporniki zakona pa trdijo, da so strahovi pretirani - predvidoma naj bi letno to možnost uporabilo 2000 žensk v Franciji.

Če bo zakon dokončno sprejet, se bo Francija postavila ob bok drugim evropskim državam, kot so Velika Britanija, Španija, Portugalska, Nizozemska, Irska in Belgija, pa tudi skandinavske države, ki priznavajo pravico do umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo vsem ženskam.