Netanjahu ima sedaj na voljo 28 dni časa, da sestavi novo izraelsko vlado. Po podelitvi mandata je Netanjahu Ganca znova pozval, naj se mu pridruži v vladi narodne enotnosti.

V Izraelu so prav danes objavili končne rezultate predčasnih parlamentarnih volitev, ki so potekale prejšnji teden. Tudi te so potrdile zmago sredinske Modre in bele stranke pod vodstvom Ganca, desni Likud premierja Benjamina Netanjhuja pa je dobil sedež več, kot so mu jih pripisovali začasni rezultati. Ganc bo imel v parlamentu 33 od 120 sedežev, kar je le sedež več od Netanjahuja.

Niti Ganc niti Netanjahu skupaj s svojimi zavezniki nimata v izraelskem parlamentu, knesetu, prave večine 61 sedežev. Netanjahuja podpira 55 poslancev, Ganc uživa podporo 54 poslancev.

Arabska stranka Balad in nacionalistična Izrael bejtenu pod vodstvom nekdanjega obrambnega ministra Avigdorja Libermana doslej nista želeli podpreti ne Netanjahuja in ne Ganca.

Modra in bela stranka sicer zavrača vlado, ki bi jo vodil Netanjahu, slednji pa je že podpisal dogovor s skrajno desnimi in ultraortodoksnimi strankami, da ne bo šel v koalicijo brez katere od njih. Gancova stranka je sicer pripravljena oblikovati vlado narodne enotnosti, a bi bila ta v nasprotju z interesi ultraortodoksnih strank. Vlada narodne enotnosti bi verjetno vključevala tudi rotacijo na čelu vlade.