S protestom sabotirala modno revijo

FOTO: Manekenka proti modnemu velikanu: dvignila dlani, vsi obmolknili

A.S.
24. 9. 2019, 09.57
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 19.47
Deli članek:

Na milanskem tednu mode je manekenka Ayesha Tan-Jones, ki je bila del revije blagovne znamke Gucci, modni dogodek sabotirala s tihim protestom. Na koncu modne steze je dvignila dlani, vsi so obmolknili.

Instagram (osebni profil)
Ayesha Tan-Jones je s tihim protestom sabotirala revijo modne znamke Gucci.

Ayesha Tan-Jones se je z ostalimi manekenkami v oblačilih blagovne znamke Gucci sprehodila po modni stezi. Na koncu je dvignila roki in pokazala dlani, na katerih je pisalo: »Duševno zdravje ni moda«. S kolekcijo za pomlad in poletje 2020 se je po njenem mnenju modni velikan posmehoval duševno bolnim osebam. Jopiči z vrvmi in trakovi so namreč spominjali na prisilne jopiče, kot so jih uporabljali v psihiatričnih ustanovah, vsa oblačila pa so bila bela.

»Prisilni jopiči so simboli krutih časov, ko ljudje še niso razumeli in sprejemali posameznikov z duševnimi motnjami. Te so zapirali in jih mučili v psihiatričnih ustanovah,« je na instagramu zapisala Ayesha in dodala, da je Gucci s to kolekcijo modele prikazal kot »duševne bolnike, privezane s trakovi, ki so tako videti le kot kosi mesa«. Tan-Jonesova je izpostavila tudi, da so se skupaj z drugimi manekeni in manekenkami odločili, da del plačila, ki ga bodo dobili od omenjene blagovne znamke, namenijo neprofitnim organizacijam, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem.

Modna hiša pa je stopila v bran svoji kolekciji: »Oblačila so bila namenjena zgolj predstavitvi na modni reviji in ne bodo na voljo v prosti prodaji. Šlo je le za nekaj kosov modne kolekcije pomlad/poletje 2020, ki vsebuje še veliko drugih barvitih oblačil«.