Krvavo nebo

FOTO in VIDEO: Delci v smogu krivi za marsovske razmere

G.G.
23. 9. 2019, 18.37
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 18.47
Deli članek:

Nebo nad provinco Jambi v Indoneziji se je minuli konec tedna obarvalo rdeče. Zakaj? Zaradi številnih gozdnih požarov in smoga.

Eka Wulundari
Fotografija neba v indonezijski vasi Mekar Sari.

Fotografije "krvavega" neba je v soboto napravila domačinka Eka Wulundari iz vasi Mekar Sari. Ko jih je objavila na družabnih omrežjih, ji številni niso verjeli, da so pristne. Danes pa so podobne fotografije objavili še drugi.

V debato se je vključila stroka. Profesor Koh Tieh Yong iz univerze v Singapurju je razložil, da gre za poseben pojav, t.i. Rayleighovo sipanje. Definicija pojava gre takole: Rayleighovo sípanje je prožno sipanje svetlobe ali drugega elektromagnetnega valovanja, pri čemer se fotoni sevanja odbijajo od delcev, tj. atomov in molekul, in z njimi trkajo brez izmenjave energije.

Rayleighovo sipanje sončne svetlobe v relativno čistem ozračju je glavni vzrok za modro barvo dnevnega neba in za rumeni ton barve samega Sonca. Med smogom pa so prisotni majhni delci, ki razpršijo rdečo svetlobo. In prav to se je pripetilo v vasi Mekar Sari.

Za gozdne požare pa sta krivca dva. Na Sumatri in delu Bornea je to čas suhega vremena, v katerem izbruhnejo številni požari. K temu pa kar precej pripomorejo indonezijski kmetje, ki čistijo in širijo obdelovalne površine. Pri tem prednjačijo velike plantaže, ki zažigajo tropske gozdove. Gost dim tako prekrije ponese daleč naokrog, tudi do Singapurja in Malezije.