Thomas Cook na kolenih

Po propadu najstarejše turistične agencije na svetu ujetih približno 600.000 turistov

S.R.
23. 9. 2019, 09.25
Posodobljeno: 23. 10. 2023, 10.58
Deli članek:

Britanska turistična agencija Thomas Cook je po neuspelih pogajanjih, v okviru katerih so poskušali rešiti to 178 let staro družbo, čez noč propadla. Po vsem svetu je tako ostalo ujetih približno 600.000 turistov, ki so koristili njihove usluge.

Bobo
Thomas Cook je bila najstarejša turistična agencija na svetu.

Britanska uprava za civilno letalstvo (CAA) je oznanila »prenehanje poslovanja s takojšnjim učinkom« turistične agencije Thomas Cook. Po neuspešnih pogajanjih, ko so poskušali doseči dogovor med deležniki in novimi zasebnimi vlagatelji, se je zaradi več kot dveh milijard evrov dolga danes začela prisilna likvidacija družbe. Kot je pojasnil izvršni direktor agencije Peter Fankhauser, gre za zadevo, ki jo vsi »globoko obžalujejo.« Hkrati se je opravičili vsem strankam, ki jih štejejo v milijonih, in več tisoč zaposlenim. Zaradi propada agencije je namreč ogroženih kar 22.000 delovnih mest po svetu, poroča britanski BBC. Thomas Cook je sicer delovala kot potovalna agencija in letalska družba.

Zaradi nenadnega propada družbe je po svetu ostalo ujetih približno 600.000 turistov, pri čemer bi se številni morali danes vrniti domov. Britanska vlada je že sprožila ukrepe, s katerimi bi domov spravili svojih 150.000 turistov, od katerih bi se jih moralo 16.000 na Otok vrniti še danes. Vsaj 14.000 jih želijo v domovino prepeljati s čarterskimi leti. Nekaj svojih letal so že zagotovile drugi letalski prevozniki, vključno z družbama EasyJet in Virgin. Premier Boris Johnson je sicer že pred uradno razglasitvijo prisilne likvidacije sporočil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da britanskim državljanom omogočijo vrnitev v domovino.

Profimedia
Včeraj na letališču Gatwick, ko so potekala pogajanja.

Thomas Cook je v preteklih mesecih pripravil načrt sanacije, po katerem bi podjetje rešil kitajski investitor Fosun Tourism Group, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Ta bi v dokapitalizaciji prispeval 450 milijonov funtov in s tem pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot. Vendar pa so banke podjetju postavile dodaten pogoj, in sicer 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Podjetju pri zasebnih vlagateljih denarja ni uspelo najti.

V družbi so za slabo poslovanje okrivili predvsem šibko povpraševanje na evropskem trgu, ki naj bi mu botrovali vročinski valovi in z njimi povezane odpovedi rezervacij. Težko so se soočali tudi s hudo konkurenco s strani spletnih turističnih podjetij in nizkocenovnih letalskih prevoznikov, dodaten negativni vpliv pa so imele globalne politične napetosti, še poroča STA.