Poslovnež

Umrl prvi med hotelirji: Barron Hilton, ded Paris Hilton, je imel 91 let

J.P.
20. 9. 2019, 20.20
Posodobljeno: 20. 9. 2019, 20.28
Deli članek:

V četrtek je preminil legendarni hotelir Barron Hilton. Imel je 91 let.

Reuters
Barron Hilton leta 1998

Novico je s svetom prva delila njegova fundacija Conrad N. Hilton, niso pa razkrili vzroka za smrt.

Očeta je najprej zavrnil

Barron Hilton je med najbolj zaslužnimi za širitev družinskega posla, ki ga je začel njegov oče Conrad Hilton. Ta je prvi hotel v današnji globalni franšizi na račun hitrega razmaha teksaške naftne industrije odprl leta 1919. Podjetni Barron je pri komaj 19 letih odklonil očetovo ponudbo, da se mu pridruži v poslu, temveč je raje osnoval svoje podjetje za distribucijo citrusov na območju Los Angelesa. Nekaj desetletij je bil zelo uspešen, dokler se ni leta 1950 odločil, da se vključi v družinski posel. Štiri leta pozneje je postal podpredsednik podjetja; ko je Conrad leta 1979 preminil, je prevzel vajeti.

Hitro je pokazal, da je, ko gre za poslovne stroške, neusmiljen poslovnež. Zaposlenim je znižal plače, integriral je sistem javnih naročil in racionaliziral stroške za pripravo obrokov v hotelih. V času njegove vladavine je dinastija Hilton prerasla v velikansko korporacijo, ki je upravljala na tisoče hotelskih sob, igralnic in apartmajev. Podjetje v začetku novega tisočletja upravljalo s skoraj tri tisočimi hoteli po celem svetu.

Njegov starejši brat Conrad mlajši se je v najstniških let poročil z Elizabeth Taylor. Z razliko od drugih članov njegove družine se je Barron v medijih pojavljal le redko.

Njegova vnukinja Paris Hilton se v zvezi z njegovo smrtjo še ni oglasila.