Britanski minister za brexit

Pogovori za izstop Združenega kraljestva iz EU dobro napredujejo

J.P./STA
20. 9. 2019, 16.20
Posodobljeno: 20. 9. 2019, 16.25
Deli članek:

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je danes po pogovorih v Bruslju o odstranitvi irskega varovala iz izstopnega dogovora ocenil, da napredujejo in da se bodo pogovori nadaljevali prihodnji teden.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Barclay je dodal, da sta britanski premier Boris Johnson in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker jasno izrazila, kaj želita. Poudaril je, da si oboji želijo doseči dogovor za izstop Združenega kraljestva iz EU in da trdo delajo, da jim to uspe ter da se bodo pogovori med tehničnimi ekipami nadaljevali prihodnji teden. Komisija je sporočila, da je odprta za predloge Združenega kraljestva.

Barclay in glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier sta razpravljala o treh predlogih Londona za zamenjavo irskega varovala, ki je vključen v sporazum, ki ga je z EU dosegla nekdanja britanska premierka Theresa May, in so ga zavrnili britanski poslanci. Barclay je po pogovorih ocenil, da je še vedno treba veliko postoriti, ampak se že zdaj resno pogovarjajo o nekaterih stvareh.

Evropska komisija je sporočila, da so bili ti predlogi zgolj "prvi sklop konceptov, načel in idej". Juncker je v v četrtek sicer dejal, da je možno doseči dogovor do 31. oktobra, kar je datum predvidenega izstopa Združenega kraljestva iz unije.

Irski zunanji minister Simon Coveney je danes povedal, da je med Združenim kraljestvom in EU še vedno velika vrzel, ter da Bruselj še vedno čaka na resne predloge Londona.

Britanski premier Boris Johnson in Juncker sta v ponedeljek v Luksemburgu sestala na pogovorih o brexitu. Johnson želi odstraniti varovalo iz ločitvenega sporazuma in trdi, da si prizadeva za alternativne rešitve. A London alternativnih predlogov doslej ni podal, v EU pa trenutno ne vidijo druge možnosti za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma. EU poudarja, da je cilj, da varovala ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem partnerstvu.

Evropski parlamet je v sredo z veliko večino sprejel resolucijo, v kateri poudarja, da EU vztraja pri irskem varovalu, ki ga želi britanski premier Boris Johnson odstraniti iz ločitvenega sporazuma. Evroposlanci so sicer tudi izrazili pripravljenost na podporo ponovni preložitvi izstopa Velike Britanije iz EU, če bodo za to obstajali utemeljeni razlogi.