30. september

Določen rok za britanski predlog, sicer bo "vsega konec"

G.G./STA
19. 9. 2019, 11.08
Posodobljeno: 19. 9. 2019, 11.11
Deli članek:

Evropska unija ima dovolj cirkusa glede brexita. Londonu sporočajo, da mora do 30. septembra predati pisne predloge glede izstopnega dogovora, sicer bo vsega "konec".

Profimedia
Britanski premier Johnson vztraja, da bo Velika Britanija 31. oktobra izstopila iz unije z dogovorom ali brez njega.

"Če ne do takrat, potem bo vsega konec," je v sredo v Parizu dejal premier trenutno predsedujoče EU Finske Antii Rinne. Podoben rok sta sicer konec avgusta Johnsonu postavila že nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron, ko sta omenila, da bi lahko rešitev za vprašanje meje na irskem otoku našli v mesecu dni.

Prav t. i. irsko varovalo, ki naj bi preprečilo trdo mejo na Irskem otoku po brexitu, je namreč glaven trn v peti Johnsonu, ki si zato prizadeva za spremembo nekaterih določil trenutnega izstopnega dogovora med Londonom in Brusljem. Po navedbah evropskih predstavnikov britanski premier Boris Johnson doslej še ni predstavil konkretnih alternativ temu varovalu.

Britanska vlada po drugi strani zatrjuje, da pogovori med stranema napredujejo, odkar je vodenje vlade julija prevzel Johnson, in naj bi po poročanju BBC celo predstavili "številne" alternative.

Johnson verjame, da bi bilo dogovor mogoče doseči na ključnem vrhu EU 17. oktobra, obenem pa vztraja, da bo država 31. oktobra izstopila iz unije z dogovorom ali brez njega.

Kot piše spletni portal Politico, se želi EU s postavitvijo roka tudi izogniti pogajanjem tik pred omenjenim vrhom. "Predloge moramo dobiti hitro, da jih bomo imeli čas preučiti," je za portal dejal francoski diplomat.