Izredno nalezljivo

Zagreb na robu epidemije? V dveh tednih zbolelo več ljudi, ki se med seboj ne poznajo

J.P.
19. 9. 2019, 08.19
Posodobljeno: 19. 9. 2019, 08.22
Deli članek:

Stroka opozarja, da bi v hrvaški prestolnici lahko bilo več neprepoznanih primerov ošpic, ki so okužili tudi druge. Niti en oboleli nima dokazov, da je bil cepljen.

Profimedia
Ošpice je mogoče prepoznati po značilnih izpuščajih (fotografija je simbolična).

V le dveh tednih je kar sedem oseb iz Zagreba zbolelo za ošpicami. Glede na to, da gre za zelo nalezljiv virus, širjenje bolezni ni neobičajno. Kar pa strokovnjake še posebej skrbi, je dejstvo, da se sedem okuženih med seboj ne pozna niti niso bili v stiku. Povezave med njimi jim tako še ni uspelo vzpostaviti, poroča Jutarnji list.

Stroka zato pričakuje nove primere obolenj. Le za eno pacientko je znano, kako je zbolela – potrjeno je bilo, da je bila v stiku z okuženim francoskim turistom. Prav tako ni mogoče z gotovostjo trdi, ali so bili okuženi cepljeni ali ne. Da zagotovo ni bil cepljen, se ve le za enega bolnika, ostali niso stoodstotno prepričani.

Manj in bolj logično

Trend upadanja cepljenih oseb se je začel leta 2011.

Temu navkljub bi epidemija lahko imela logičen vzrok. Morda so se ti ljudje kje nevede srečali, piše Jutarnji list; kakor tudi, da so možnosti za kaj takega le minimalne.

Veliko bolj logična se zdi teorija, da je v Zagrebu trenutno več neprepoznanih primerov ošpic. Med obolelimi ni otrok: najmlajši bolnik šteje 24 let, najstarejši se je rodil leta 1966. Pri nobenem od njih ni prišlo do zapletov, kot so vnetje možganov, pljučnica, … Vsi so imeli značilne simptome: visoko vročino, težave z dihali, kašelj, izcedek iz nosu in izpuščaje. Zboleli so v času turistične sezone.

Epidemija ošpic je Zagreb nazadnje prizadela leta 2015, ko so širom Hrvaške zabeležili 206 obolelih.