Na tiskovni konferenci so predstavili delce 18 brezpilotnih letal in sedmih vodenih izstrelkov, ki so opustošili dve rafineriji na vzhodu države in začasno prepolovili tamkajšnjo proizvodnjo nafte. Maliki je še dejal, da hutijski uporniki, ki so sicer že večkrat napadli ozemlje Savdske Arabije, niso sposobni izvesti takšnega napada.

Domet izstrelkov naj bi bil 700 kilometrov, kar tudi domnevno ovrže tezo, da so bili izstreljeni iz Jemna.

Ker naj bi izstrelki prišli iz severa to po besedah tiskovnega predstavnika kot vir izstrelkov izključuje Jemen, ki leži južno od rafinerij.

Al Maliki ni odgovoril na vprašanje ali Savdska Arabija meni, da bo Iran spoznan za krivca in je rekel zgolj, da bodo zagotovo našli izstrelišče.

Svetovalec iranskega predsednika Hesamedin Ašena pa je na Twitterju napisal, da dokazi Rijada, ki domnevno dokazujejo vpletenost Teherana v napade dokazujejo, da Savdijci ne vedo ničesar o izstrelišču brezpilotnih letal in izstrelkov. Dodal je, da ne morejo razložiti zakaj njihovi obrambni sistemi niso preprečili napada.

AFP je iz anonimnih diplomatskih virov izvedela, da bodo v Savdski Arabiji strokovnjaki ZN vodili mednarodno preiskavo nedavnih napadov. Pravna podlaga za strokovnjake ZN je resolucija varnostnega sveta ZN iz leta 2015 o jedrskem sporazumu z Iranom in resolucija o prepovedi izvoza orožja v Jemen.

Vojno dejanje

Ameriški uradnik, ki ni želel biti imenovan, je dejal, da je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa ugotovila, da je bil v napadu uporabljen izstrelek iz Irana in da bodo dokaze o tem predstavili na generalni skupščini ZN prihodnji teden.

Ameriški zunanji minister se je medtem odpravil v Savdsko Arabijo na srečanje s savdskim prestolonaslednikom, princem Mohamedom bin Salmanom, s katerim bosta razpravljala o odgovoru na sobotni napad. Pred pristankom v savdskem mestu Džeda je novinarjem dejal, da je bil napad na ključno savdsko naftno infrastrukturo vojno dejanje in ponovil, da je bil to iranski napad.

Iran je sicer ZDA poslal uradno pismo, v katerem zanika odgovornost za napad. V njem pišejo tudi, da se bodo nemudoma odzvali na vsakršno dejanje, usmerjeno proti Iranu, odziv pa ne bo omejen.

Iranski predsednik Hasan Rohani je na ponedeljkovi tiskovni konferenci v Ankari po srečanju s predsednikoma Rusije in Turčije med drugim dejal, da je bil napad jemenske vojske na savdsko naftno infrastrukturo zgolj legitimna samoobramba in da Jemenci morajo odzvati na napade od zunaj.

O odzivu na napad pa sta se danes po telefonu pogovarjala tudi ameriški predsednik Donald Trump in britanski premier Boris Johnson. Obsodila sta napad ter pozvala k združenem diplomatskem odzivu mednarodnih partnerjev. Govorila sta tudi o Iranu in se strinjala, da mu ne smejo dovoliti, da pridobi jedrsko orožje.

Hutiji so danes sicer zagrozili z napadi na Združene arabske emirate (ZAE), vključno z mestoma Dubaj in Abu Dabi. Vojaški predstavnik Hutijev Jahija Sare je dejal, da lahko kadarkoli zadanejo tarče v tej državi. Dodal je, da naj pustijo Jemen pri miru, če želijo mir in varnost. Združeni arabski emirati so sicer del koalicije, ki se v Jemnu bori proti hutijskim upornikom. Hutiji so jim že večkrat grozili in prevzeli odgovornost za napade, ki jih oblasti ZAE niso potrdile.

V Savdski Arabiji sta bili v soboto tarči napada z brezpilotnimi letali dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države, pri tem pa tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. Odgovornost za napade so prevzeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna.

Vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki uživa podporo Zahoda, v Jemnu posreduje od leta 2015. Uperjena je proti Hutijem, ki nasprotujejo mednarodno priznani jemenski vladi pod vodstom Abdrabuha Mansurja Hadija. Hutiji so letos okrepili napade z droni in raketami na savdska mesta. Konflikt v Jemnu sicer številni vidijo kot posredno vojno med Savdsko Arabijo in Iranom.