Supergliser

76-letni Fabio umrl med postavljanjem hitrostnega rekorda

G.G.
18. 9. 2019, 13.21
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 13.31
Deli članek:

V bližini Benetk se je pripetila nesreča med postavljanjem hitrostnega rekorda.

Vigili del Fuoco / Twitter
Gliser je poletel v zrak v beneški laguni.

Italijanski neustrašni dirkač, 76-letni Fabio Buzzi, je startal v Monte Carlu, v poznih torkovih urah pa je s svojim supergliserjem že drvel proti cilju v Benetkah. Tam pa je njegov gliser naletel na oviro v obliki premičnega jeza, ki je bil malenkost pod gladino vode. Gre za enega od premičnih jezov, ki se ob nevarnosti poplav dvignejo in s tem zaščitijo Benetke pred morjem.

Buzzijev gliser je naletel na oviro pri hitrosti skoraj 148 kilometrov na uro. Gliser je katapultiralo v zrak. Preskočil je premični jez in pristal na drugi strani. Pri tem se je gliser močno poškodoval in potonil.

Gasilci in potapljači so bili hitro na kraju nezgode. Iz vode so potegnili tri mrtve. Buzzija, njegovega nizozemskega mehanika in še enega člana posadke. Preživel pa je četrti član posadke Mario Invernizzi, ki se zdravi v bolnišnici.

Fabio Buzzi je leta 1978 postavil svetovni hitrostni rekord v vožnji z motornimi čolni. Takrat so mu namerili hitrost 191,58 kilometra na uro. Buzzi je znan tudi kot ustanovitelj podjetja FB Design Group, ki izdeluje posebne motorne čolne.