nafta

Iran ZDA poslal pismo: "Nismo bili mi"

B.K.
18. 9. 2019, 11.14
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 11.21
Deli članek:

Washington za napad na saudijsko rafinerijo sistematično krivi Iran. Islamska republika je v diplomatski noti obtožbe še enkrat zanikala.

Profimedia
Bližnje naselje je bilo ovito v gost dim.

Aramcovo rafinerijo v saudijskem mestu Abkaik in naftna polja v sosednjem mestu Kurais so v seoboto zadeli neznani izstrelki. Odgovornost za napad so prevzeli jemenski uporniki Hutiji, ki so v oboroženem sporu s Saudovo Arabijo že od leta 2015. Saudijski zavezniki v Washingtonu pa za napad sistematično krivijo Iran, ki sicer v jemenski državljanski vojni podpira Hutije.

"Iran je sprožil napad na svetovno zalogo energije," je takoj po napadu izjavil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ne da bi predložil dokaze, ki bi podprli njegove trditve. Poudaril je, da se bodo ZDA potrudile, da bo "Iran odgovarjal za to agresijo." V nedeljo pa je Bela hiša ameriškim medijem razkrila satelitske posnetke napada, ki naj bi zaradi smeri iz katere je napad prišel, dokazovali vpletenost Irana. Teh trditev stroka še ni potrdila.

Ob tem so ZDA v Kraljevino Saudovo Arabijo napotile preiskovalce, ki naj bi skupaj s saudijskimi kolegi med razbitinami poiskali dokaze o vpletenosti Irana.

Profimedia
Napadenih je bilo 17 objektov.

Iran, ki odgovornost še vedno ostro zanika, je zato preko švicarske diplomatske misije Washingtonu poslal noto v kateri zatrjuje, da pri napadu niso bili vpleteni, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Islamska republika Iran in Združene države Amerike že od leta 1980 nimata uradnih diplomatskih stikov.

Sobotni napad na največjo rafinerijo na svetu je v ponedeljek dvignil cene surove nafte. Sodček se je podražil za med 10 in 15 odstotkov. V torek so cene ponovno padle, a je za sodček še vedno potrebno odšteti več kot v petek.