volitve

V Izraelu spet brez zmagovalca

B.K./STA
18. 9. 2019, 07.16
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 07.21
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in njegov glavni izzivalec Beni Ganc sta v boju za premierski položaj praktično povsem izenačena, kažejo rezultati vzporednih volitev po torkovih parlamentarnih volitvah v Izraelu.

Reuters
Tekmeca ganc in Netanjahu.

Tri ločene raziskave, ki so jih izvedle izraelske televizije, kažejo, da bi Netanjahujeva stranka Likud v 120-članskem knesetu dobila med 31 in 33 poslanskih sedežev, Modra in bela stranka pod vodstvom Ganca pa med 32 in 34, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za oblikovanje vladne koalicije bo moral eden od njiju zbrati najmanj 61 poslanskih glasov. Desni tabor okoli Netanjahujevega Likuda, v katerem sta še stranka Džamina in več ultra ortodoksnih strank, lahko računa na 54 do 57 poslanskih sedežev. Gancovemu levosredinskemu taboru z njegovo Modro in belo stranko, laburisti, demokratsko unijo in arabskimi strankami pa se podobno obeta med 54 do 58 poslanskih mandatov.

Skrajno desna stranka Israel Bejtenu Netanjnahujevega rivala Avigdorja Libermana naj bi prejela med osem in deset poslancev. Liberman po volitvah 9. aprila ni želel podpreti Netanjahuja, ki mu tako potem kljub temu, da je desnica osvojila večino, ni uspelo sestaviti vlade in Izraelci so morali znova na volišča.

Desnica hoče judovsko versko pravo

Teoretično je sicer možna tudi velika koalicija med Likudom ter Modro in belo stranko. A Netanjahu je med predvolilno kampanjo poudarjal, da si prizadeva za koalicijo desnih in verskih strank, Ganc pa je dejal, da je sicer pripravljen sodelovati z Likudom, a brez Netanjahuja, ki se otepa tudi obtožb korupcije. Liberman pa medtem vztraja, da ne bo sodeloval v vladi, ki bi jo vodila judovska verska zakonodaja.

Po uradnih izidih, ki naj bi jih objavili v sredo bo na vrsti predsednik države Reuven Rivlin. V naslednjih dveh tednih se bo moral po posvetih z ostalimi voditelji parlamentarnih strank odločiti, komu bo poveril mandat za sestavo vlade.

Zaradi tesnih in neodločenih izidov pa možnost tretjih volitev ni povsem izključena. Predsednik Rivlin je sicer zagotovil, da bo naredil vse, da bi jih preprečil.