Avstrija

Pri sosedih preplah glede podhranjene vojske

B.K./STA
17. 9. 2019, 18.18
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 18.29
Deli članek:

Avstrijski vojski za zagotovitev celovite zaščite državljanov manjka več milijard evrov, kaže danes objavljeno poročilo, ki so ga pripravili strokovnjaki v avstrijski vojski.

Profimedia
V pripravljenosti je 750 avstrijskih vojakov.

Po mnenju avtorjev poročila bi moral do leta 2030 finančni okvir za vojsko znašati odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), to je okoli 5,62 milijarde evrov, poleg tega pa bi bilo potrebnih še za okoli 16 milijard evrov investicij.

"Zdaj ni več zagotovljena obširna zaščita avstrijskega prebivalstva," je danes ob predstavitvi poročila dejal avstrijski obrambni minister Thomas Starlinger. Kot področje z največ pomanjkljivostmi je izpostavil obrambo pred napadi z brezpilotnimi letali. "Razen nekaj senzorjev nimamo ničesar," je dejal minister.

Poleg tega ima avstrijska vojska tudi kadrovske težave. Varnostna strategija predvideva, da bi morala Avstrija imeti 55.000 vojakov, glede na poročilo pa bi jih za izpolnitev tega cilja potrebovala še 24.000. Avtorji poročila kot nujen ukrep, s katerim bi bila avstrijska vojska pripravljena za prihodnost, priporočajo vnovično uvedbo osemmesečnega obveznega služenja vojaškega roka. Trenutno je v Avstriji obvezno šestmesečno služenje vojaškega roka.