Novosibirsk

Eksplozija zanetila požar v ruskem laboratoriju, ki hrani nevarne viruse

B.K./STA
17. 9. 2019, 17.45
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 17.50
Deli članek:

V ruskem laboratoriju za biološke raziskave z zajetno zbirko virusov, vključno z ebolo, črnimi kozami in ptičjo gripo, je v ponedeljek zvečer eksplodirala plinska jeklenka in izbruhnil požar. V bolnišnico so odpeljali eno osebo.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Eksplozija se je zgodila v raziskovalnem laboratoriju Vektor v mestu Kolcovo, v bližini Novosibirska. V eksploziji je bila poškodovana ena oseba, ki je zaradi opeklin zdaj na intenzivni negi. Eksplozija je zlomila nekaj stekel, sama 6-nadstropna stavba pa ni bila poškodovana. Po navedbah oblasti v sobi, kjer se je zgodila eksplozija, ni bilo biološko nevarnih snovi. Ogenj, ki je sledil eksploziji se je razširil na površino v velikosti približno 30 kvadratnih metrov. Požar so pogasili.

Objekt, kie je bil zgrajen leta 1974, je prvotno služil kot inštitut za raziskavo cepiv in obrambo pred bakteriološkimi in biološkimi orožji. Med hladno vojno je služil kot center za raziskavo biološkega orožja, še danes pa ima eno največjih zbirk virusov na svetu. Med drugim hrani tudi virus črnih koz, ki jih hrani le še ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni v Atlanti. Ruski dnevnik Kommersant opisuje laboratorij kot vojaški objekt, obdan z bodečo žico in oboroženimi stražarji v opazovalnih stolpih.

Maja 2004 je tam umrla znanstvenica, ki se je po nesreči zbodla v roko z iglo, okuženo z virusom ebola.