Evropska unija

Tusk pozval k začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo

B.K./STA
17. 9. 2019, 15.46
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 15.48
Deli članek:

Severna Makedonija je opravila svoje, zdaj morajo svoje opraviti še evropski voditelji, je danes med obiskom v Skopju poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Profimedia
Donald Tusk

Makedonski premier Zoran Zaev je na skupni novinarski konferenci s Tuskom izrazil prepričanje, da je Skopje pripravljeno na vse izzive v pristopnih pogajanjih.

Kot je Tusk še dejal na skupni novinarski konferenci, je Makedonija v zadnjih dveh letih storila vse, kar se je od nje pričakovalo, da bi EU z njo lahko začela pristopna pogajanja v skladu s priporočilom Evropske komisije.

Omenil je tudi več dosežkov Makedonije, ki so po njegovem pomembni, mednarodno priznani in bi jih EU morala upoštevati. Med njimi je omenil migrantsko krizo, s katero se je Makedonija po njegovih besedah soočila bolje kot marsikatera članica unije, rešitev notranjepolitične krize ter prespanski sporazum z Grčijo.

Ministri EU za evropske zadeve so odločitev o odobritvi začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo junija preložili na oktober. Tusk je ob tem danes v Skopju še dejal, da v Bruslju ne dvomijo o politični zavezanosti Skopja vladavini prava in boju proti korupciji.

"Po desetih priporočilih Evropske komisije, optimističnih sklepih Evropskega sveta lani in letos ter naših rezultatih smo vse bolj prepričani, da smo pripravljeni na vse izzive v procesu pristopnih pogajanj," je poudaril Zaev. Kot je dodal, v Severni Makedoniji zato na zasedanju sveta EU 15. in 16. oktobra ter nato še na vrhu unije 17. in 18. oktobra pričakujejo zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.

"Z začetkom pristopnih pogajanj bomo stopili na dolgo pot tranzicije s ciljem članstva v EU," je še dejal. Ob tem je poudaril, da bo njegova država ostala zavezana izpolnjevanju preostalih zavez, še posebej na področju vladavine prava v skladu z evropskimi vrednotami in standardi.

Evropska komisija je konec maja priporočila začetek pogajanj tako s Severno Makedonijo kot z Albanijo, ker ocenjuje, da sta izpolnili pogoje za ta korak: Severna Makedonija z zgodovinskim dogovorom z Grčijo o spremembi imena, Albanija pa s korenito in ambiciozno reformo pravosodja. Makedonija čaka na ta korak od leta 2005, ko je dobila status kandidatke za članstvo v uniji.