Evropski voditelji zmajujejo z glavo

Boris Johnson kot Hulk?! "Infantilno" in recept za katastrofo

G.G.
16. 9. 2019, 08.28
Posodobljeno: 16. 9. 2019, 08.44
Deli članek:

Nekateri evropski voditelji so se le namuznili ali zavili z očmi, ko je premier Velike Britanije Boris Johnson privlekel na dan prispodobo z Neverjetnim Hulkom.

Profimedia
Boris Johnson je bil najbližje Hulku na Japonskem leta 2015, ko je pred začetkom turnirja za mlade v ragbiju svojo vlogo častnega gosta vzel malce preveč resno.

Pred ključnim datumom za usodo Velike Britanije Borisu Johsonu zmanjkuje časa. Danes se bo pogovarjal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ki se mu izteka mandat.

Johnson je pred srečanjem z Junckerjem za časnik Mail on Sunday dejal, da je "zelo samozavesten", da bosta strani dosegli dogovor pred brexitom, predvidenim za 31. oktober. Če dogovora ne bo, pa bo našel način, da zaobide odločitev britanskega parlamenta, ki ga zavezuje k preložitvi izstopa iz unije, je zatrdil. Mimogrede je sebe in Veliko Britanijo primerjal s stripovskim in filmskim likom, Neverjetnim Hulkom, ki se bo "strgal z verig EU." "Bolj ko je Hulk jezen, močnejši postane," se je skušal Johnson prikupiti bralcem in zagovornikom brexita ter jih navdati s samozavestjo pred korakom v neznano.

Profimedia
Johnson vidi sebe kot rešitelja.

Stari maček evropske politike, liberalec Guy Verhofstadt, ki je v svoji karieri slišal že precej bizarnosti, je odvrnil, da je Johnsonova metafora "infantilna celo po 'trumpovskih' standardih". Guardian navaja še neimenovane vire iz Bruslja, ki se jim zdi Johnsonov pristop skrajno neresen, "igračkarski", nezavedajoč se resnosti posledic za prebivalce Otoka.

Odzval se je tudi ameriški igralec Mark Ruffalo, filmski Hulk. "Boris Johnson pozablja, da se Hulk bori le za dobro vseh," je zapisal na Twitterju in dodal: "Hulkova ravnanja so dobra, ko dela skupaj z ekipo, ko pa je sam, prinašajo katastrofo."

Profimedia
Filmski Hulk Mark Rufallo.

Ponovimo. Kamen spotike med Veliko Britanijo in EU je t.i. irsko varovalo. Njegov namen je ohraniti odprto mejo med Irsko in Severno Irsko, Velika Britanija pa bi ostala del evropske carinske unije, dokler ne bi dosegli trgovinskega sporazuma. Johnson želi odstraniti varovalo iz ločitvenega sporazuma in trdi, da si prizadeva za alternativne rešitve. A London alternativnih predlogov doslej ni podal.