Določanje krivca

Po napadu na največjo rafinerijo nafte Trump s prstom na sprožilcu

G.G./STA
16. 9. 2019, 07.09
Posodobljeno: 16. 9. 2019, 07.23
Deli članek:

Po sobotnem napadu na največjo rafinerijo nafte v Saudovi Arabiji so cene nafte poskočile.

Reuters
Črn dim, ki se je dvigal nad rafinerijo v Abkaik.

V ZDA, najbolj trdni zaveznici Saudove Arabije, se je včeraj sestal svet za nacionalno varnost. Po sestanku je ameriški predsednik Donald Trump tvitnil, da imajo ZDA "napet in napolnjen" odgovor na sobotni napad na naftna objekta v Savdski Arabiji in razlog, da verjamejo, da vedo, kdo stoji za napadom.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je že v soboto za napad z brezpilotnimi letali obtožil Iran, čeprav so odgovornost za napad prevzeli hutijski uporniki v Jemnu. Šiitski Hutijci imajo podporo Irana, že leta pa jih bombardira koalicija sunitskih držav na čelu s Saudovo Arabijo. To tudi ni prvi tovrsten napad ali poskus napada na Saudovo Arabijo s strani Hutijcev.

Napadi na največjo rafinerijo na svetu Abkaik in drugo največje savdsko nahajališče nafte Kurais so zmotili proizvodnjo 5,7 milijona sodov nafte na dan, kar je polovica proizvodnje nafte Saudske Arabije oziroma več kot pet odstotkov dnevnih svetovnih zalog. Trump je medtem sprostil strateške naftne rezerve ZDA, da bi vsaj nekoliko stabiliziral podivjane cene nafte.

V igri tudi vojaški odgovor

Trump je tvitnil, da so pripravljeni na nadaljnje korake, vendar čakajo še na potrditev in na to, kaj bodo rekli Saudijci, kdo je po njihovem mnenju odgovoren za napad. Neimenovani ameriški uradniki so povedali, da so na mizi vse opcije, tudi vojaški odgovor, vendar v nedeljo odločitve o tem še ni bilo.

Prav tako neimenovani uradniki so medijem povedali, da satelitski posnetki in drugi obveščevalni podatki kažejo, da napad ni mogel biti izveden iz Jemna na jugu, ampak bolj verjetno iz Iraka ali Irana. Irak je zanikal, da bi bilo njegovo ozemlje uporabljeno za napad. Posnetki kažejo 19 zadetkov na dveh energetskih objektih.

Iran o politiki maksimalnih laži

Tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za zunanje zadeve Abas Musavi je obtožbe na račun Irana označil za prazne, ameriška politika maksimalnega pritiska na Iran pa naj bi se spreminjala v politiko maksimalnih laži. Iranska revolucionarna garda je v primeru ameriškega napada zagrozila z napadi na ameriške vojaške cilje na Bližnjem vzhodu z balističnimi raketami.