Norbet Hofer

Svobodnjaki izvolili novega predsednika

B.K/STA
14. 9. 2019, 15.29
Posodobljeno: 14. 9. 2019, 17.10
Deli članek:

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so na današnjem kongresu skoraj soglasno pričakovano izglasovali dosedanjega začasnega vodjo stranke Norberta Hoferja za predsednika stranke, ki jih bo konec septembra popeljal na volitve.

Profimedia
Norbert Hofer

Na tajnem glasovanju je od 806 delegatov glasoval 801 delegat. 786 jih je glasovalo za Hoferja, 14 pa proti. Po izvolitvi je 48-letni Hofer dejal, da bodo nadaljevali z bojem proti političnemu islamu, hkrati pa se tudi posvetili novim temam, kot je varovanje okolja.

Obljuba o kncu "desničarskih zdrsov" s figo v žepu?

Na kongresu bodo predvidoma glasovali tudi o spremembi statuta, ki bo novemu voditelju svobodnjakov omogočil, da ob morebitnem "desničarskem zdrsu" iz stranke izključi ne samo člane strankinega vodstva, pač pa tudi druge člane stranke. Temu sicer ne gre pripisovati večje teže, saj so delgati na kongresu na mesto podpredsednika stranke soglasno izvolili nekdanjega notranjega ministra Herberta Kickla.

Kickl naj bi bil namreč močno naklonjen avstrijskemu desničarskemu identitarnemu gibanju. Vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke August Woeginger ga je pred časom celo označil za njihovega "svetega zaščitnika", Kickl pa je po poročanju britanskega BBC leta 2014 obiskal Severno Korejo, v skupini, v kateri je bil tudi avstralski množični morilec Brenton Tarrant, ki je 15. marca letos, v napadu na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu, umoril 51 ljudi.

Svobodnjake odnesla korupcijska afera

Svobodnjaki želijo s kongresom v Gradcu, prestolnici avstrijske Štajerske, tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 29. septembra javnosti pokazati svojo enotnost po zanje pogubni aferi Ibiza, ki jih je stala mesta v avstrijski vladi v koaliciji z ljudsko stranko (ÖVP) in z vrha stranke maja odnesla dolgoletnega prvega moža FPÖ Heinza-Christiana Stracheja. Ta je bil na čelu stranke vse od leta 2005. Na zadnjem kongresu 4. marca 2017 je dobil 98,7 odstotka podpore, kar je bil njegov najboljši rezultat sploh. Tokratnega kongresa se ne udeležuje.

Profimedia
Heinz-Christian Strache

Hofer, ki je začasno vodenje stranke prevzel po odstopu Stracheja, je leta 2016 za las izgubil na predsedniških volitvah proti sedanjemu avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu.

Kljub aferi Ibiza imajo svobodnjaki po javnomnenjskih raziskavah okoli 20-odstotno podporo, podobno kot socialni demokrati (SPÖ).

Avstrijski kancler bo skrajni desnici odvzel nadzor nad obveščevalci