tragedija

Razdejanim Bahamom grozi novo neurje

B.K./STA
14. 9. 2019, 12.18
Posodobljeno: 14. 9. 2019, 12.19
Deli članek:

Slaba dva tedna po tem, ko je orkan 5. kategorije Dorian razdejal Bahame, naj bi otočje danes doseglo tropsko neurje Humberto.

Profimedia
Orkan Dorian je pred dvema tednoma popolnoma opustošil Bahame.

Trenutno se neurje premika proti otoku Abaco, ki je bilo med najbolj prizadetimi. Bahamske oblasti so izdale opozorila za severozahodne otoke.

Humberto naj bi po podatkih bahamskih meteorologov s seboj prinesel močan veter s hitrostjo do 100 kilometrov na uro in do 15 centimetrov dežja, ki bi lahko povzročil poplave na območjih, ki jih je prizadel Dorian.

Po podatkih ameriškega centra za orkane bi se v prihodnjih dneh lahko razvil v orkan, verjetno pa ne nad Bahami. Humberto naj bi se namreč pomikal proti severu ob vzhodni obali ameriške zvezne države Florida.

Orkan Dorian je zravnal z zemljo celotna naselja, na obalo metal ladje in čolne, uničil električno napeljavo, oral po hišah, poplavljal letališča in vzel najmanj 50 življenj. Število žrtev bi lahko bilo še večje, saj še vedno pogrešajo okoli 1300 ljudi. Pomoč jih potrebuje najmanj 15.000, to bi lahko novo neurje zelo otežilo.

Novo tropsko neurje je sicer že prekinilo prizadevanja za zajezitev izlitja nafte, do katerega je prišlo, ko je Dorian odnesel strehe s petih naftnih cistern, nafta pa se je nato razlila v morje.