kraljevina italija

Na Reki prijeli 16 italijanskih neofašistov

B.K./STA
13. 9. 2019, 12.15
Posodobljeno: 13. 9. 2019, 12.45
Deli članek:

Policija je v četrtek na Reki pridržala 16 italijanskih državljanov zaradi provokacij ob 100. obletnici zasedbe Reke.

Twitter
Tako so pozirali z zastavo.

Pohod italijanskih neofašistov na Reko ob 12. septembru, ko je minilo natančno sto let od italijanske zasedbe največjega hrvaškega pristanišča, je bil pazljivo načrtovan, danes poroča časnik Jutarnji list, ki se sklicuje na neuradne vire. Navaja, da je več deset pripadnikov italijanske fašistične skupine, ki se je poimenovala Gli idraulici (vodovodarji), na različne načine poskusilo priti na Reko, z avtobusi, motorji in manjšimi letali.

Hrvaško notranje ministrstvo je v četrtek potrdilo, da so pet italijanskih državljanov pridržali na letališču na otoku Krk, potem ko so v njihovi prtljagi našli neprimerne vsebine, ki so jih ocenili kot provokativne glede na obletnico zasedbe. Italijanski državljani so prispeli na Krk v dveh manjših športnih letalih.

Pred tem je reška policija v četrtek prijela še štiri italijanske državljane pri poslopju nekdanje Guvernerjeve palače, v kateri je imel začetnik fašizma Gabriele D'Annunzio svojo rezidenco, potem ko je vkorakal na Reko 12. septembra 1919. Ta dogodek častijo fašisti.

Ob ograji poslopja, ki je danes mestni muzej pomorstva in zgodovine, so neznane osebe v noči na četrtek postavile zastavo nekdanje Kraljevine Italije in tudi Italijanske uprave za Kvarner, ki jo je kot neodvisno državo razglasil D'Annunzio.

Vseh starosti

Hrvaška policija je do četrtka zvečer pridržala 16 italijanskih državljanov zaradi kaljenja reda in miru. Izrekli so jim denarne kazni in prepovedali vstop na Hrvaško, je še poročal zagrebški časnik. Dodaja, da so hrvaške varnostne službe pri preprečevanju vstopa italijanskih fašistov sodelovale z italijanskimi kolegi. Pridržane osebe imajo med 19 in 74 let.

Policisti so v četrtek zvečer varovali otvoritev razstave D'Annunzijeva mučenica, na kateri so z antifašističnega vidika predstavili 16-mesečno D'Annunzijevo vladavino, ki je veljala za prvi fašistični režim. Njegov pohod na Reko naj bi navdihnil voditelja fašistične Italije Benita Mussolinija za fašistični marš na Rim leta 1922.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v četrtek v diplomatski noti Italiji tudi najostreje obsodilo odločitev mestnih oblasti v Trstu o postavitvi spomenika D'Annunziu prav ob stoti obletnici italijanske zasedbe hrvaške Reke.