Zgodovinska sodba

Milijardo evrov bo Google moral plačati Franciji zaradi utaje davkov

B.K.
13. 9. 2019, 11.08
Posodobljeno: 13. 9. 2019, 11.09
Deli članek:

Informacijski velikan Google in francoska vlada sta se poravnala glede plačila za večletno utajo davkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Google mora francoski vladi plačati skoraj milijardo evrov kazni, zaradi domnevne utaje davkov. S tem se je zaključila preiskava, ki je v Franciji trajala že od leta 2015, poroča nemška radiotelevizija DW.

Pariško sodišče je velikanu v četrtek naložilo 500 milijonov evrov kazni za utajo davkov in še 465 milijonov evrov za poplačilo dodatnih zahtev francoske finančne uprave.

S tem je potrjeno, da je bil Google kriv utaje davkov, ker ni prijavil svojih aktivnosti znotraj francoskega ozemlja.

Google, tako kot drugi informacijski velikani, izrablja zakonsko luknjo, ko deluje znotraj ozemelj Evropske unije. Ta podjetja namreč svojo dejavnost in zaslužke prijavijo na Irskem, kjer je obdavčitev le 12,5-odstotna. Gre sicer za razširjeno prakso, saj je po evropskih regulativah dovolj, da podjetje svoje zaslužke prijavi v eni izmed držav članic. A zaradi velikih profitov na račun državljanov ostalih članic, se nacionalne vlade temu določilu vse bolj upirajo.

Prva v bojni liniji je prav Francija, ki je že julija uzakonila 3-odstotni davek na dejavnosti tehnoloških velikanov kot so Google, Facebook in Amazon. Zdaj si francoski politiki prizadevajo še doseči strinjanje glede globalnega davka na tehnološka podjetja.