Brexit

Johnson zanika, da je zavajal kraljico Elizabeto II.

J.P./STA
12. 9. 2019, 14.27
Posodobljeno: 12. 9. 2019, 14.29
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je danes zavrnil pozive poslancev, naj znova skliče parlament, pri čemer je vztrajal, da prekinitev dela parlamenta ni namenjena olajšanju izvedbe njegovega načrta za brexit.

Profimedia
Boris Johnson

Boris Johnson je dejal, da še vedno upa v dogovor z Brusljem, vendar pa vztraja pri izstopu Velike Britanije iz EU 31. oktobra, z ali brez dogovora.

Opozicija mu očita, da se s suspenzom parlamenta poskuša izogniti razpravi o njegovih načrtih glede brexita in da poslancem krade čas. Naj prekliče prekinitev dela parlamenta, so ga opozicijski poslanci pozvali po sodbi škotskega sodišča, da je začasna razpustitev parlamenta nezakonita.

Johnson meni, da mora končno sodbo izreči britansko vrhovno sodišče na prizivni obravnavi prihodnji teden. Ob tem je zanikal, da je v zahtevi za prekinitev dela parlamenta navedel lažne razloge.

Pojasnila

"Absolutno ne," je zatrdil za BBC na vprašanje, ali je zavajal poslance in kraljico Elizabeto II., ki je odobrila njegovo zahtevo za začasno razpustitev parlamenta. "Visoko sodišče v Angliji se je strinjalo z nami, a odločiti bo moralo vrhovno sodišče," je dejal Johnson o ločeni sodbi angleškega sodišča, ki je odločilo v prid vladi. Pojasnil je, da je parlament razpustil, da bi lahko na novem zasedanju predstavil svoje načrte za izboljšave na področjih zdravstvenih storitev, policije in drugih "prioritetah ljudi".