Grožnja suverenosti

Facebookovo valuto libra bo Francija v Evropi blokirala

B.K.
12. 9. 2019, 12.19
Posodobljeno: 12. 9. 2019, 12.23
Deli članek:

"Ne moremo dovoliti razvoja Libre na evropskih tleh," je prepričan francoski finančni minister.

Reuters
Libra je neke vrste kriptovaluta, ki jo razvija spletni velikan Facebook.

Facebook je pred časom oznanil razvoj nove elektronske valute libra. Ta naj bi bila na začetku uporabljena za nakup Facebookovih storitev, a bi se kasneje njena uporaba lahko razširila. Svetovne vlade so do tovrstne valute, ki bi jo urejalo in nadzorovalo zasebno podjetje, skeptične.

Skepso je na konferenci držav OECD izrazil tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki je prepričan, da bi libra lahko ogrozila suverenost državnih vlad. "Vsa zaskrbljenost okoli Libre je resna. Zato hočem zelo jasno reči tole: pod temi pogoji ne moremo dovoliti razvoja libre na evropskih tleh," je po poročanju ameriške televizije CNBC dejal Le Maire.

Reuters
Francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Francoski prvi finančnik je libro kritiziral že vse odkar je junija Facebook oznanil, da dela na tem projektu. Poleg strahu pred izgubo suverenosti Le Maira skrbi še možnost pranja denarja in financiranja terorizma.

Francija je sicer prevzela vodilno vlogo pri regulaciji tehnoloških velikanov v Evropski uniji. Med drugim so v državi uvedli 3-odstotni davek na ameriška podjetja kot so Facebook, Amazon in Google.