Ameriški predsednik Donald Trump naj bi na tuje predstavnike, člane lastne administracije in ostale, ki so vpleteni v pogajanja z Iranom naredil vtis, da je pripravljen razmisliti o predlogu francoskih oblasti o nagradi za Iran, če začne ta spet spoštovati določila iz jedrskega sporazuma, poroča ameriški portal Daily Beast.

Trump je ZDA iz sporazuma, ki ga je podpisal njegov predhodnik Barack Obama, umaknil lansko jesen. To je dogovor efektivno uničilo, saj so podjetja, ki bi v skladu z določili lahko trgovala z Iranom, svoje investicije iz države umaknila, saj jih poslovanje z Iranom lahko stane ameriškega trga.

"Mislim, da želijo skleniti dogovor," je v sredo dejal Trump in dodal, da ima Iran "neverjeten potencial." "Ponosni so na svoje ljudi. Mi pa ne iščemo menjave režima. Upamo, da se bomo lahko dogovorili," je še dodal.

Obrat v izjavah ameriškega predsednika prihaja le dan po tem, ko je odpustil svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je bil znan kot velik nasprotnik Irana. Bolton je tudi nasprotoval pogajanju s sevrnokorejskimi oblastmi. Tudi pogovori s slednjimi naj bi se sedaj, ko je Blton zapustil pozicijo, nadaljevali.

Iranske oblasti medtem ne kažejo znakov približevanja možnosti pogovorov. Po izstopu ZDA iz sporazuma tej severnoameriški velesili več ne zaupajo. Iranski predsednik Hasan Rohani je že večkrat potrdil, da bodo za pogajalsko mizo sedli le v primeru, če ZDA umaknejo gospodarske sankcije, ki so jih uvedle po izstopu iz sporazuma.