Odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da več tisoč ljudi nekaj mesecev ne bo moglo zaprositi za azil v ZDA.

Trumpova vlada se je namreč poleti odločila, da ne bo več priznavala pravice do azila tistim, ki so prišli v ZDA preko tretje države, v kateri pa niso zaprosili za azil.

Skupine za človekove pravice so vložile tožbe in zvezni sodnik v San Franciscu John Tigar je julija izvajanje te politike blokiral.

Pravniki ameriškega predsednika so se pritožili in prizivno sodišče v San Franciscu je sklenilo, da sodnikova blokada lahko velja le za Kalifornijo in Arizono, ne pa tudi za Teksas in Novo Mehiko, ki spadata pod pristojnost drugega prizivnega sodišča.

Sodnik je politiko znova blokiral po vsem ozemlju ZDA, prizivno sodišče pa je njegovo blokado spet omejilo na dve državi. Nato se je vpletlo vrhovno sodišče ZDA, ki je blokado sodnika Tigarja povsem odpravilo, dokler se ne končajo vse tožbe.

"Velika zmaga meje na vrhovnem sodišču ZDA okrog azila," je navdušeno tvitnil Donald Trump. "Izvršna veja oblasti je spet izdala pravilo, ki razveljavlja dolgotrajne prakse glede beguncev, ki prosijo za zatočišče pred pregonom," pa je sporočila vrhovna sodnica Sonia Sotomayor, ki je skupaj z Ruth Bader Ginsburg nasprotovala odločitvi večine.