molize

V idilično italijansko mestece vas vabijo z obljubo 25.000 evrov

B.K.
11. 9. 2019, 14.04
Posodobljeno: 11. 9. 2019, 14.10
Deli članek:

Redko poseljena dežela na jugu Italije ponuja 25.000 evrov vsakomur, ki bi se tja preselil in tam ostal.

Profimedia
Mestece Montaganom v južnoitalijanski deželi Molize.

Molize je gorata in gričevna dežela na južnem delu Apeninskega polotoka, kjer na površini 4.438 kvadratnih kilometrov živi okoli 305.000 ljudi. Nekatera izmed naselij v tej majhni regiji so tako redko poseljena, da se oblasti bojijo, da bodo kmalu propadle.

Zato se je predsednik dežele Donato Toma spomnil prebrisanega načina, s katerim namerava v idilično pokrajino spraviti nove prebivalce. Vsak nov rezident bo namreč prva tri leta življenja v tej deželi dobival rento v višini 700 evrov mesečno.

Obstajata sicer dva pogoja: naselja v katerih ponudbe veljajo morajo imeti manj kot 2.000 prebivalcev, prišleki pa morajo tam tudi odpreti podjetje.

"Če bi samo poundili denar, bi šlo za le še eno v vrsti dobrodelnih akcij," je za britanski časnik The Guardian dejal Toma. "Hoteli smo storiti več. Želimo, da ljudje semkaj investirajo. Lotijo se lahko katere koli aktivnosti: odprejo lahko pekarno, papirnico, restavracijo, karkoli. Gre za poskus, da v naša mesta vdahnemo življenje in povečamo število ljudi."

Ob tem bodo deželne oblasti vsaki občini z manj kot 2.000 prebivalci ponudile tudi 10.000 evrov mesečno, ki jih bodo občine mogle porabiti za gradnjo infrastrukture in promocijo kulture. "Ne gre le za povečanje populacije. Ljudje rabijo tudi infrastrukturo in razlog, da ostanejo, sicer bomo čez nekaj let spet končali na točki, kjer začenjamo," je še dejal Toma.

Lokalne in regionalne oblasti na jugu Italije se sicer soočajo z vedno večjim problemom staranja prebivalstva in emigracije. Na Siciliji so zato pred leti nekateri župani začeli prodajati prazne nepremičnine za simbolno ceno enega evra, če so se kupci zavezali, da bodo v naslednjih letih v nepremičnino nekaj vložili.