Zaenkrat brez preklica

Johnsonova "kastracija" parlamenta nezakonita

G.G./STA
11. 9. 2019, 12.48
Posodobljeno: 11. 9. 2019, 12.51
Deli članek:

Odločitev britanskega premiera Borisa Johnsona o začasni prekinitvi dela britanskega parlamenta je nezakonita, je danes razsodilo najvišje civilno sodišče na Škotskem.

Reuters
Britanski premier Boris Johnson

Odločitev za zdaj ne bo vplivala na trenutno prekinitev dela parlamenta, ki se je začela v torek, poroča britanski BBC. Sodišče namreč ni izdalo odredbe za preklic začasne prekinitve dela parlamenta, ki naj bi trajala pet tednov, do 14, oktobra, saj naj bi o zahtevi skupine poslancev iz več strank, ki izpodbijajo odločitev Johnsona, prihodnji teden razpravljalo tudi vrhovno sodišče v Londonu. Obravnava se bo začela v torek.

Tričlanski sodni senat v Edinburgu je danes razsodil v prid zahtevi skupine poslancev, ki izpodbijajo odločitev Johnsona. S tem je sodišče razveljavilo odločitev sodnika iz prejšnjega tedna, ki je razsodil, da Johnson ni kršil zakonodaje. Tričlanski sodni senat v povzetku sodbe poudarja, da so sodniki soglasni v prepričanju, da je bila odločitev Johnsona o prekinitvi dela parlamenta motivirana z "neprimernim namenom, da bi kastriral parlament".

Na pavzi do 14. oktobra

Britanski parlament je delo za pet tednov prekinil v torej zjutraj, potem ko so poslanci drugič zavrnili zahtevo premierja Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra.

Johnson je začasno prekinitev dela parlamenta predlagal konec avgusta, češ da jo potrebuje za predstavitev nove agende notranje politike. Kraljica Elizabeta II. je prekinitev odobrila.

Čas prekinitve, kot tudi njegovo daljše trajanje od običajnega, je med poslanci vseh strank vzbudil nezadovoljstvo. Kritiki Johnsona obtožujejo kršitve ustave. Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili.