Osebno nadzoroval

FOTO: Razposajeni Kim preizkusil super raketomet

G.G./STA
11. 9. 2019, 07.18
Posodobljeno: 11. 9. 2019, 08.43
Deli članek:

Klika v Pjongjangu ljubi orožje. Tokrat so po lastnih navedbah preizkusili super velik večkratni raketomet.

Reuters
Kim si je z nasmeškom na obrazu ogledal raketomet. Njegovi podrejeni so se tudi smejali, malce bolj zadržano, in si skrbno pisali v beležke.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po navedbah državnih medijev osebno nadzoroval najnovejši preizkus. Ob tem je Kim napovedal, da bodo sledili še novi preizkusi. Drugih podrobnosti ni navedel, le še to, da so s tokratnim preizkusom dosegli napredek pri preizkušanju tega orožja.

Južnokorejska vojska je v torek objavila, da je Severna Koreja severno od prestolnice Pjongjang izstrelila dva projektila, ki sta letela približno 300 kilometrov. Najnovejši raketni preizkus je sledil le nekaj ur potem, ko je Severna Koreja ZDA ob določenih pogojih ponudila nadaljevanje delovnih pogovorov o severnokorejskem jedrskem programu. Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui je dal jasno vedeti, da Pjongjang od Washingtona pričakuje nove predloge.

Predsednik ZDA Donald Trump je sporočilo iz Severne Koreje označil za zanimivo in hkrati pustil odprto vprašanje, ali bi lahko kmalu prišlo do novega srečanja med državama. Srečanju odpira pot tudi odstop Johna Boltona, Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost in zagovornika politike trde roke, tako do Irana kot Severne Koreje.

Reuters
Tri, dva, ena, gremo.

Trump in Kim sta se konec junija dogovorila o ustanovitvi delovnih skupin za razorožitev Korejskega polotoka, vendar do pogovorov na delovni ravni še ni prišlo.