Človeška zloba

VIDEO: Bo Splinter preživel? Morske želve žive zažigajo in uničujejo njihova gnezda

A.S.
10. 9. 2019, 18.11
Posodobljeno: 10. 9. 2019, 19.36
Deli članek:

Skoraj 70-kilogramski morski želvi je harpuna prebila vrat. Kot poroča CNN, naj ne bi šlo za osamljen primer. Letos so ljudje na območju Floride napadli več morskih želv.

Zajem zaslonske slike
Bo Splinter preživel?

70-kilogramsko žival so operirali, harpuno pa so uspeli odstraniti. Rentgenski posnetki so pokazali, da se je harpuna, ki je prebila želvin vrat, zarila čez polovico telesa. Ker so ga pravočasno operirali, ima Splinter večje možnosti za preživetje.

Morske želve so uvrščene na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst. Habitat za razmnoževanje jim odžiramo ljudje z gostim poseljevanjem obale, mnogo pa se jih zaduši v ribiških mrežah in med odpadki. “Če jih ne pokončajo ribiške mreže, jih ljudje ubijejo zaradi jajc, mesa, kože in oklepov,” so zapisali pri organizaciji World Wildlife Fund.

Nad želve s harpunami, ognjem in nogami

Na začetku meseca je mimoidoča na plaži Satellite v Floridi opazila komaj izvaljene želvje mladiče in jajca, ki jih je nekdo zažgal. Junija je v floridskem nacionalnem parku želvo nekdo ustrelil s harpuno, prav tako so v istem mesecu na plažah Miamija aretirali žensko, ki je z nogami teptala jajca teh ogroženih živali. Preiskava je že v teku, v omenjeni organizaciji in pri Florida Fish and Wildlife Conservation  pa apelirajo na oblasti, da čimprej ukrepajo.