"Mrtvi so"

Mirovni pogovori s Talibani propadli, ameriški vojaki ostajajo

B.K./STA
10. 9. 2019, 09.38
Posodobljeno: 10. 9. 2019, 09.53
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek izjavil, da so mirovni pogovori s talibani in predstavniki afganistanske vlade, ki bi omogočili umik več tisoč ameriških vojakov iz Afganistana, mrtvi.

Profimedia
Donald Trump.

"Kar se mene tiče, so mrtvi," je glede mirovnih pogovorov novinarjem v Beli hiši dejal Trump, ki je v v soboto na Twitterju sporočil, da je odpovedal za nedeljo predvideno tajno srečanje s predstavniki talibanov in afganistanske vlade v Camp Davidu.

S tem je zabil še en žebelj v krsto pogovorom, za katere se je zdelo, da se bližajo dogovoru. Trump je dejal, da je ameriška vojska znova napadla "gverilce". "V zadnjih štirih dneh smo sovražnika prizadeli močneje kot kadar koli v zadnjih desetih letih," je zapisal v tvitu.

Trump je tajno srečanje s predstavniki talibanov in afganistanske vlade odpovedal zaradi bombnega napada v Kabulu, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi ameriški vojak. Odgovornost za napad z avtomobilom bombo so prevzeli talibani.

Kljub Trumpovi odločitvi o odpovedi srečanja je ameriški državni sekretar Mike Pompeo kasneje dal vedeti, da obstaja možnost njihovega nadaljevanja.

V Washingtonu vlada precejšnja zadrega zaradi značilno nepredvidljivega načina Trumpovega pogajalskega sloga. Toda Trump je zanikal kakršno koli nesoglasje med vladnimi člani, vključno s podpredsednikom Mikeom Penceom. V tvitu je novinarje obtožil, da poskušajo "ustvariti videz nemira v Beli hiši, ki ga ni".