Na poti manjšanja nezaupanja

"Napredek pri ponovni izgradnji odnosov med Rusijo in Evropo je možen in nujen"

A.S./STA
9. 9. 2019, 17.00
Posodobljeno: 9. 9. 2019, 17.01
Deli članek:

Po oceni Francije je napočil čas, da se začnejo rahljati napetosti z Rusijo, potem ko so se danes zunanji in obrambni ministri obeh držav sestali na pogovorih, ki jih ni bilo od začetka krize na vzhodu Ukrajine.

Reuters
Danes so se zunanji in obrambni ministri obeh držav sestali na pogovorih, ki jih ni bilo od začetka krize na vzhodu Ukrajine.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je ocenil, da se je z izmenjavo zapornikov med Ukrajino in Rusijo odprlo "okno priložnosti".

Le Drian in francoski obrambni minister Florence Parly sta se danes mudila v Moskvi na pogovorih na ravni zunanjih in obrambnih ministrov obeh držav, ki sta jih državi začasno prekinili po ruski priključitvi Krima leta 2014.

"Prišel je čas, pravi čas je, da delamo na poti manjšanja nezaupanja," je dejal Le Drian na novinarski konferenci po srečanju.

Po oceni francoskega zunanjega ministra je izmenjava 70 zapornikov v soboto med Rusijo in Ukrajino prikazala dobro voljo, ki jo je treba še okrepiti. "Ni še napočil čas za umik sankcij. Je pa nov način razmišljanja, ki ga nismo videli že več let," je dodal.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je ocenil, da je napredek pri ponovni izgradnji odnosov z Evropo možen in nujen.

Pokusi pri razrešitvi konflikta na vzhodu Ukrajine so se okrepili odkar je na predsedniških volitvah v Ukrajini zmagal Volodimir Zelenski, ki si je končanje konflikta zadal kot prioriteto. Izmenjavo zapornikov sta skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom označila kot korak k normalizaciji odnosov.

O izmenjavi zapornikov je s Putinom v nedeljo po telefonu govoril tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.