Strah in trepet med lastniki psov

FOTO: Pse pobija skrivnostna bolezen, veterinarji so brez odgovorov

S.R.
9. 9. 2019, 09.41
Posodobljeno: 9. 9. 2019, 09.48
Deli članek:

Veterinarji na Norveškem so v zadnjih tednih zdravili več psov s hudo diarejo. Mnogi so umrli. Vzrok za obolenje še ni znan, Norveška agencija za varnost hrane pa lastnikom psov svetuje, naj omejijo stike svojih ljubljenčkov z drugimi psi.

Profimedia
Umrlo naj bi že 25 psov (fotografija je simbolična).

Lastniki psov na Norveškem v zadnjih dneh z zaskrbljenostjo in strahom zrejo v poročila ter opazujejo svoje hišne ljubljenčke. Po navedbah Norveške agencije za varnost hrane med psi kosi skrivnostna bolezen. O bolezni so najprej poročali veterinarji na območju Osla, a so do danes primere s podobnimi simptomi zabeležili tudi v drugih delih države. Pri veterinarju se je znašel tudi nek pes na Švedskem, ki se je nedavno udeležil pasje razstave v norveškem Trondheimu. Zaenkrat še ni znano, ali so vsi ti primeri povezani. 

Zabeležili so približno 40 primerov obolelih psov, ki jih je pestila huda driska, pri čemer so bruhali in izločali kri. Več psom se je zdravstveno stanje hitro poslabšalo, številni med njimi pa so umrli. Po navedbah norveške državne televizije je skupaj umrlo 25 psov, a tega podatka agencija za varnost hrane še ni potrdila, poroča BBC. 

Je kriva bakterija?

Obdukcije, ki so jih opravili na treh psih, zaenkrat niso dale nobenega konkretnega odgovora, po navedbah Norveškega veterinarskega inštituta pa so zaznali jasne znake hude oblike črevesne bolezni. Prve ugotovitve kažejo, da ne gre za zastrupitev s katero od znanih snovi, kot je denimo strup za podgane, prav tako so izločili vse najbolj očitne »osumljence,« kot je denimo salmonela. Pristojni organi trenutno proučujejo več možnih vzrokov, vključno z virusi, bakterijami, glivicami in paraziti. Pri obdukcijah so sicer odkrili dve vrsti bakterij, ki povzročata diarejo, a po navedbah veterinarskega inštituta še ni jasno, ali sta povezani s tem izbruhom.

Zaenkrat samo psi 

Agencija za varnost hrane lastnikom psov svetuje omejitev tesnih stikov med psi, kar pomeni, da naj jih, vsaj dokler ne ugotovijo vzroka bolezni, ne vodijo na razne dogodke, na katerih se zbira večje število psov. Svetujejo tudi, naj imajo svoje pse med sprehodi ves čas na povodcu. Pse, ki kažejo znake bolezni, naj čim prej odpeljejo k veterinarju, hkrati pa upoštevajo priporočila in zahteve glede cepljenja. 

Do danes podobnih simptomov niso zaznali pri nobeni od drugih živalskih vrst, zaenkrat pa nič ne kaže, da bi se lahko okužil tudi človek. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik agencije za varnost hrane Ole-Herman Tronerud, je bolezen »za psa zelo resna, vendar trenutno ne vemo, ali je nalezljiva oziroma ali gre le za vrsto posameznih primerov.«

Občutljive bralce opozarjamo, da je spodnja fotografija enega od obolelih psov zelo nazorna. Kot je zapisano pod objavo, je ta pes na srečo preživel.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.