Enotna Rusija predsednika Vladimirja Putina je v moskovskem mestnem svetu dobila okoli 25 od 45 sedežev, po 80 odstotkih preštetih glasov. Vladajoča stranka je tako v svetu ohranila večino, a bo očitno izgubila okoli 15 mandatov, poroča ameriški portal Politico.

13 sedežev naj bi osvojila sicer opozicijska Komunistična stranka, ki pa načeloma podpira vlado, v mestni svet pa sta se prebili tudi levosredinska Pravična Rusija in liberalna stranka Jabolko, vsaka s po tremi sedeži.

regionalne volitve v rusiji,
Profimedia
Regionalne in lokalne volitve v Rusiji.

Kandidati vladajoče Enotne Rusije sicer niso kandidirali na strankini listi pač pa kot neodvisni kandidati. Tako so ponovili Putinovo volilno taktiko z zadnjih predsedniških volitev, ko je kandidiral kot neodvisni kandidat. Enotna Rusija namreč hitro izgublja na priljubljenosti.

Poleg moskovskega mestnega sveta so ruski volilci izbirali še regionalne parlamente 13 regij ter guvernerje 16 regij. Največji poraz je Enotna Rusija doživela v regiji Kabarovsk na skrajnem vzhodu, kjer sta bila v regionalni parlament izvoljena le dva njena predstavnika, slavila pa je skrajna nacionalistična Liberalno-demokratska stranka Rusije. Enotna Rusija je prav tako izgubila večino v sibirski regiji Irkutsk, še poroča Politico.