Dogajanje je sicer spremljalo več kot 1100 pripadnikov varnostnih sil.

Udeleženci parade so se sprehodili po ulicah središča mesta ob zvokih piščalk in bobnov, prebivalci pa so jim mahali in ploskali z oken okoliških stavb. Po navedbah novinarjev časnika Oslobođenje je bilo vzdušje odlično, incidentov niso zaznali.

Parada ponosa je potekala pod geslom "Je izhod". Udeleženci so nosili mavrične zastave in transparente z napisi "Odpor", "Solidarnost", "Bolj ljubim kot se bojim", "Jaz BiH svobodo", "Ženska, lezbijka, kraljica", "Refugees welcome". Med njimi so bili tudi nekateri znani obrazi, kot je pevec Božo Vrećo, ki je ocenil, da današnji dan "odpira vrata Evrope za BiH".

Pred začetkom parade se je v parku v četrti Ciglane zaključil shod nasprotnikov parade ponosa, na katerem je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sodelovalo več kot sto ljudi. Med sprehodom po ulicah so sporočali, da parade ponosa ne bi smelo biti v njihovem mestu. "Saj me bo še sram reči, da sem moški in da imam ženo" ter "Bodi gej, a ne govori mi, da je to OK", so se glasili njihovi transparenti.

parada, sarajevo
Reuters
Dogajanje je sicer spremljalo več kot 1100 pripadnikov varnostnih sil.

Pred dogodkom so v petek ob redni molitvi v vseh džamijah v BiH prebrali sporočilo sveta muftijev, ki je obsodil parado ponosa. Vernike so ob tem spomnili, da nobenemu posamezniku, ne glede na to, kdo je, ni dovoljeno nasilje nad drugim človekom zaradi njegovega osebnega prepričanja ali usmeritve.

Branko Ćulibrk in Selma Kešetović iz organizacijskega odbora parade ponosa sta pred dnevi za sarajevski portal Klix povedala, da so priprave potekale dve leti. Ob tem sta poudarila, da LGBT skupnost v BiH vsakodnevno živi v strahu pred morebitnim nasiljem zaradi spolne usmeritve posameznikov.

Evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn je danes tvitnil, da je parada ponosa pomemben korak k zaščiti temeljnih pravic vseh prebivalcev BiH, torej tudi istospolno usmerjenih. Tudi ti imajo po njegovih besedah pravico, da živijo brez diskriminacije, zlorab in groženj.