Z morebitno preložitvijo, če bi London zaprosil zanjo, se morajo strinjati vse države članice Evropske unije, v nasprotnem primeru ostaja datum brexita 31. oktober.

"V trenutnih razmerah je odgovor ne! (...) Ne bomo šli skozi to vsake tri mesece," je vodja francoske diplomacije izjavil v radijski oddaji.

Britanski parlament je ta teden sprejel zakonu za preprečitev brexita brez dogovora, ki od premierja zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, predvidenega za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora.

Z morebitno preložitvijo pa se morajo strinjati tudi ostale članice EU, zato je današnja izjava francoskega zunanjega ministra pomemben signal.

Odstopila tudi britanska ministrica za delo in pokojnine Amber Rudd 

V soboto je protestno odstopila zaradi načina, kako premier Boris Johnson vodi reševanje krize z brexitom.

Gre za nov udarec Johnsonu, saj je bila Ruddova pomembna članica kabineta.

amber rudd
Profimedia
Amber Rudd

"Ne morem stati ob strani, ko se izključuje dobre in zveste zmerne konservativce," je tvitnila Ruddova. S tem je imela v mislih Johnsonovo odločitev o izključitvi 21 članov stranke, ki so na glasovanju v parlamentu podprli možnost brexita brez dogovora, ki ga sam zagovarja.

Kot je odhajajoča ministrica zapisala v odstopnem pismu, ne more več podpirati Johnsonovega vztrajanja pri brexitu 31. oktobra, tudi če do takrat ne bo dogovora z EU. Sprva je menila, da je Johnsonova grožnja s trdim brexitom dobra pogajalska taktika za pogovore z EU. "A zdaj ne verjamem več, da je glavni cilj te vlade izstop z dogovorom."

"Vlada vlaga velike energije v priprave na trdi brexit, nisem pa zaznala, da bi enako intenzivno šli v pogovore z EU," je še zapisala Ruddova, sicer pomembna članica vlade iz vrst zmernih konservativcev, ki je bila na položaju že v vladi prejšnje premierke Therese May.

Nekateri britanski poslanci naj bi medtem po pisanju britanskih medijev pripravljali tožbo pred sodiščem, če premier Johnson ne bo preložil brexita. Premier je namreč namignil, da Bruslja ne bo zaprosil za preložitev kljub ta teden sprejetemu zakonu za preprečitev brexita brez dogovora.

Zakon od premierja zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora.

Pravni strokovnjaki so že opozorili, da bi šel lahko premier v zapor, če ne bi upošteval novega zakona. Poslanci naj bi že oblikovali skupino pravnikov, ki je pripravljena iti na sodišče, če bo to potrebno.