Normalizacija odnosov

FOTO: Rusija in Ukrajina sta si izmenjali 70 zapornikov. Med njimi tudi ukrajinski filmski režiser

A.S./STA
7. 9. 2019, 12.52
Posodobljeno: 7. 9. 2019, 18.27
Deli članek:

Rusija in Ukrajina sta danes dopoldne začeli že dolgo pričakovano izmenjavo zapornikov.

Reuters
Ukrajinske državljane so na letališču Borispol v bližini Kijeva sprejeli njihovi svojci.

Skupno sta si sprti državi izmenjali 70 zapornikov, med njimi bo predvidoma tudi 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je Rusija priprla lani.

Vir pri ukrajinski vladi je potrdil, da bosta obe državi predali po 35 zapornikov. Med njimi je več vidnejših osebnosti. Poleg ukrajinskih mornarjev naj bi Rusija izpustila še filmskega režiserja in aktivista Olega Sencova. Ukrajina bi lahko predala Rusiji novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega, ki so ga prejšnji mesec sicer pogojno izpustili. V Moskvo so danes po navedbah medijev poslali tudi proruskega upornika Vladimirja Čemaka, ki naj bi bila ena od ključnih prič v sestrelitvi malezijskega letala na letu MH17 leta 2014. Nizozemska to obžaluje, a naj bi Rusija vztrajala pri njegovi predaji in ga postavila kot pogoj za izvedbo izmenjave.

Reuters
Pridržane so posedli na letalo, ki je pristalo v Kijevu.

Reuters
Pridržani so na letalih poleteli v domovini, kjer so pristali skoraj istočasno.

V Moskvi sta dva avtobusa z zatemnjenimi okni zapustila zapor Lefortovo. Po poročanju ruske televizije Rossija 24 je konvoj zapustil zapor v okviru priprav na izmenjavo zapornikov. Pridržani so na letalih poleteli v domovini, kjer so pristali skoraj istočasno.

Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je osebno pozdravil nekdanje zapornike.

Ukrajinske državljane so na letališču Borispol v bližini Kijeva sprejeli njihovi svojci in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je osebno pozdravil nekdanje zapornike. Sencov je dejal, da je vesel, da je doma in se zahvalil vsem, ki so se borili zanj.

Reuters
Tako so zapornike čakali svojci.

V zadnjih dnevih so se krepila pričakovanja na izmenjavo zapornikov, ki je prva večja izmenjava med državama po izbruhu konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je o izmenjavi zapornikov spregovoril že po zmagi na volitvah. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden dejal, da bo izmenjava ogromen korak k normalizaciji odnosov s Kijevom.

Podobno je danes dejal tudi Zelenski, ki je izmenjavo označil za prvi korak v smeri končanja vojne.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pozdravil izmenjavo in dodal, da so veseli, da so se ruski državljani vrnili v domovino, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin in Zelenski sta se danes tudi pogovarjala po telefonu. Kot je pojasnil Zelenski, sta se strinjala, da bosta obnovila dialog.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izmenjavo danes označila za znak upanja. "Vredno je nadaljevati to težko delo pri uresničevanju dogovora iz Minska," je še pozvala v izjavi.

Podobno se je odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je ocenil, da je izmenjava morda prvi velik korak k miru.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je pozdravil izmenjavo ter pozval k nadaljnjim napredkom in implementaciji dogovora iz Minska. "To je gesta, ki kaže pripravljenost Rusije in Ukrajine k obnovitvi dialoga," je dodal.

Izmenjavo je pozdravila tudi predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) Liliane Maury Pasquier. "Izpustitev tistih, ki so bili pridržani v okviru konflikta, je brez dvoma gesta dobre volje, ki je nismo videli od leta 2014," je dejala.