Čeprav je orkan oslabel, ameriški meteorologi opozarjajo, da bodo vetrovi še vedno pihali s hitrostjo 150 kilometrov na uro, na nekaterih območjih ob obali obeh Karolin pa napovedujejo nevarne nevihte z obilnimi padavinami in dvometrske valove.

"V naslednjih nekaj dneh je pričakovati, da bo orkan počasi slabel. Kljub temu bi Dorian lahko ostal močan orkan, ko se bo njegovo središče pomikalo blizu ali ob obali Severne Karoline," je danes sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC), potem ko je orkan prekategoriziral v orkan prve stopnje.

Floridi je prizanesel

Prebivalci Severne Karoline imajo za sabo dolgo noč z močnim vetrom in obilnimi padavinami. Obalna mesta so poplavljena, več sto tisoč ljudi je ostalo brez elektrike. Floridi je orkan večinoma prizanesel. Tamkajšnje oblasti sicer poročajo o šestih smrtnih žrtvah, vendar so po poročanju ameriških medijev te posledica priprav na prihod nevihte in evakuacije. 

Na Bahamih, kjer je Dorian za seboj pustil opustošenje, nadaljujejo z odpravljanjem posledic. Premier otočja Hubert Minnis je potrdil, da je orkan zahteval najmanj 30 življenj, orkan pa je označil za "generacijsko opustošenje". Po podatkih Združenih narodov na najbolj prizadetih otokih Grand Bahama in Abaco nujno pomoč potrebuje okoli 70.000 ljudi.