Dobljena bitka

FOTO: "Mestne srajce" motilo kikirikanje petelina, zato so domačinko spravili na sodišče

S.R.
5. 9. 2019, 21.50
Posodobljeno: 6. 9. 2019, 09.42
Deli članek:

Mauriceu, kot je ime temu zdaj slavnemu petelinu, je grozil večni mir, a bo lahko po včerajšnji zmagi na sodišču še naprej v miru kokljal po dvorišču.

Profimedia
Maurice z lastnico.

Petelin Maurice in njegova lastnica Corinne Fesseau, ki živita v vasici Saint-Pierre-d'Oléron na otočku Île d'Oléron ob zahodni francoski obali, sta od julija gulila sodne klopi na civilnem sodišču v Rochefortu. Tam sta se znašla zaradi sosedov, ki jih moti Mauriceovo jutranje kikirikanje.

Profimedia
Tukaj domuje Maurice.

Sosedje so bili s tožbo neuspešni, saj je sodišče odločilo, da v tem primeru ne gre za pretirano obremenitev s hrupom. Sodišče je še odredilo, da morajo sosedje plačati 1000 evrov sodnih stroškov. »Odleglo mi je, da smo dobili to sodno bitko. Upam, da bo to koristilo skupnostim po vsej Franciji in da bo ta primer narekoval nadaljnjo sodno prakso,« je za CNN dejala lastnica. Primer petelina Mauricea se je zavihtel na naslovnice medijev zaradi vse večje razdvojenosti med podeželjskim in urbanim načinom življenja v Franciji. Lastnica in Maurice sta namreč na otoku domačina, sosedje oziroma lastniki sosednjega zemljišča pa so po navedbah Fesseaujeve »mestni ljudje,« ki vasico obiščejo zgolj nekajkrat letno. 

Profimedia
Ekipa Maurice.

Peticijo v podporo Mauriceu je podpisalo skoraj 140.000 ljudi, nekateri pa so v znak podpore na sodne obravnave vozili tudi svoje peteline. Sam Maurice se obravnav sicer ni udeleževal, a je sodna saga kot kaže tudi na njemu pustila pečat, saj je, kot pravi Fesseaujeva, od začetka sojenja nenavadno tiho. »Zadnji meseci so bili zanj zelo naporni, saj ga je obiskovalo veliko ljudi,« je pojasnila za CNN. Pričakuje, da se mu bo zdaj, ko je bil opran krivde, zopet povrnil glas.

Profimedia
Maurice z lastnico.

Profimedia
Vasica leži na otočku ob zahodni francoski obali.