V težavah zaradi zemljevida

Trump še kar vztraja in brani netočne informacije o poti Doriana

A.S./STA
5. 9. 2019, 13.10
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump se je znašel v težavah zaradi zemljevida, na katerem je bila napovedana pot orkana Dorian in ki je bil popravljen na način, da bi se na njegovi uničujoči poti lahko znašla tudi zvezna država Alabama. Kdo naj bi popravil vremensko napoved, ni jasno, Trump pa vztraja, da so bili podatki takrat pravilni.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

Trump je omenjeni zemljevid pokazal v sredo na novinarski konferenci v Ovalni pisarni Bele hiše. Šlo je za zemljevid Nacionalnega centra za orkane (NHC), ki je prikazoval napovedano pot uničujočega orkana.

Ko pa je dvignil zemljevid, da bi ga novinarji bolje videli, so bili na njem jasni popravki s črnim flomastrom, ki so razširili stožec morebitnega uničenja orkana tako, da je bila na tej poti tudi Alabama.

S tem naj bi Trump skušal dokazati, da je bila med prvotnimi scenariji poti orkana tudi ta zvezna država. A NHC, ki redno objavlja poročila o stanju in napredovanju orkanov, v napovedi poti Doriana Alabame ni nikoli vključil.

Težava za Trumpa pa je, da je ponarejanje uradnih napovedi nacionalne vremenske službe v ZDA in njihovo prikazovanje kot uradno kaznivo dejanje.

Ko so predsednika kasneje vprašali, kdo je dodal oznake s črnim flomastrom, je odgovoril, da ne ve, a je vseeno vztrajal pri svojem, da so prvotne napovedi vključevale tudi možnost, da bi Dorian na kopno prišel v Alabami.

Trump je sicer že čez vikend tvital, da je ob Floridi, Georgiji in obeh Karolinah tudi Alabama med tistimi zveznimi državami, ki bi se lahko znašle na uničujoči poti orkana. Nekaj trenutkov zatem je celo nacionalna vremenska služba v Alabami tvitnila, da ta zvezna država zagotovo ne bo čutila posledic Dorana. "Ponavljamo, nobenih vplivov orkana Dorian ne bo čutiti v Alabami. Sistem ostaja predaleč na vzhodu," so zapisali.

Ko je dopisnik televizije ABC iz Bele hiše opozoril na napačne podatke, ki jih je navajal Trump, ga je ta osorno napadel. "Kakšno izmišljeno poročilo o orkanu lahkokategornega novinarja," je zapisal. Dodal je, da bi "v skladu z začetnimi scenariji Alabama dejansko lahko doživela nekaj škode".

V sredo zvečer je objavil tudi zemljevid iz 28. avgusta in pripisal: "Kot vidite, so skoraj vsi modeli napovedovali, da bo šel skozi Florido in prizadel Georgio in Alabamo. Sprejemam opravičila lažnih novic!"


Šlo je za zemljevid, ki ga je izdalo okrožje južne Floride za upravljanje z vodami. Kot so številni uporabniki spleta opozorili, pa ta zemljevid vsebuje tudi opozorilo: "Če karkoli na tej grafiki povzroča zmedo, ga v celoti ignorirajte".