Še so aktivni

Islamisti eksploziv namestijo kar na krave in jih pošljejo v vas

B.K.
5. 9. 2019, 11.18
Posodobljeno: 5. 9. 2019, 11.22
Deli članek:

Borci Islamske države v Iraku za svoje bombne napade bojda uporabljajo krave.

Reuters
Krave se pasejo ob vojaških vozilih v iraški prestolnici Mosul.

Iraška policija je v nedavnem bombnem napadu, ki so ga izvedli borci teroristične organizacije Islamska država, opazila vsaj dve kravi, opremljeni z eksplozivom. Tega naj bi militanteži nato daljinsko sprožili, ko sta se kravi približali hišam v vasi Al Islah. V incidentu ni bilo človeških žrtev, poroča časnik The New York Times.

Novica o napadu prihaja med vse bolj glasnimi opozorili, da bi lahko teroristične skupine ponovno doživele svoj vzpon, če bodo Združene države Amerike umaknile svoje vojake iz Sirije. "ISIS ostaja grožnja v Iraku in Siriji," je v nedavnem poročilu zapisal generalni inšpektor ameriškega obrambnega ministrstva Glenn Fine. "V tem četrtletju je ISIS nadaljevala s svojo transformacijo iz teritorialno-obrambne sile v uporniško silo v Siriji. Povečala je tudi uporniške aktivnosti v Iraku."

Na Bližnjem vzhodu naj bi po nekaterih poročilih bilo še vedno aktivnih med 14.000 in 18.000 borcev Islamske države. Organizacija sicer nima več popolne kontrole nad nobenim območjem v Siriji. Z zahoda države so jih namreč pregnale sile sirskega predsednika Bašarja al Asada ob podpori ruskega letalstva, z vzhoda in severa pa kurdske sile in njihovi zavezniki ob zračni podpori ZDA. Tudi v Iraku je osvobojenega večina ozemlja, za kar je poskrbela iraška vojska ob podpori milic iz sosednjega Irana.